Ipak!?

Ipak prvi - kapi!

Ipak - kapi!
Unatrag čitano, a aktualno - jer kišnih će kapi sljedećih dana biti kojegdje i kojekada po Hrvatskoj, osobito na Jadranu i područjima uz njega. A gdje je i kada za njih najveća vjerojatnost najbolje je pratiti u svakodnevnim, uvijek aktualnim prognozama na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a - radiju, televiziji, teletekstu, internetu, a i u HRT METEO aplikaciji.

Ipak drugi - bijeli Božić!

Osim kapi, ponegdje bi se ipak mogla ostvariti ideja/prognoza bijelog Božića, pri čemu ne mislim samo na zadržavanje postojećeg snijega, kojeg u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj mjestimice ima i više od 10 centimetara! Naime, premda će sljedećih dana opet zajužiti i zatopliti pa će taj postojeći snijeg uglavnom okopniti, dio hladnijeg zraka ipak će doći i do našeg dijela Europe pa se već tijekom Badnje noći, te osobito na Božić znatno povećava vjerojatnost pahulja u gorju, posebice Gorskog kotara i Like. Barem nešto za one koji o tome maštaju. Uostalom, vjerojatnost bijelog Božića ionako je puuuno veća u gorju nego u većini nizina, gdje će i ove godine bjelina ostati samo u pjesmama.

Ipak treći - meteokalendar s fotografijama s hrvatskim motivima

A ostat će, nekome samo tijekom sljedeće godine, a nekome zbog ljepote vjerojatno i dulje - prvi kalendar DHMZ-a s fotografijama s hrvatskim motivima. I to ne bilo kojim i kakvim fotografijama, nego s onima koje su bile u konkurenciji za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO) za 2019. godinu. I u tom najnovijem su, kao i u prošlima - od kada se u tom kalendaru objavljuju fotografije na takav način - među najmnogobrojnijim fotografijama upravo s hrvatskim motivima i hrvatskih autora. Vjerojatno bi ih bilo i više da nema tzv. geografskog ograničenja.

E pa baš zbog te velike kvalitete fotografija i mnogobrojnosti - ove se godine uspjelo dogovoriti da se u kalendaru DHMZ-a po prvi put objave fotografije s hrvatskim motivima. Kalendar će uskoro biti vidljiv na internetskim stranicama DHMZ-a, a i na HRT-u - već u petak u Studiju 4 na HTV-u, u sljedećem tjednu i u Dobro jutro Hrvatska, vjerojatno i još ponegdje, a o njemu će se govoriti i na Hrvatskom radiju. Štoviše, neki će vjerni slušatelji radijskih meteoroloških minuta kalendar dobiti kao svojevrsni darak pod bor DHMZ-a i HRT-a - višedesetljetnih poslovnih partnera.

Izvrsne fotografije uljepšavaju i ovaj internetski Meteo kutak za što posebno veliko "Hvala!" svim autoricama i autorima:

Danijel Palčić, naslovnica: Epski olujni oblak približava se obali otoka Paga, otok Pag
Mirna Vidić - siječanj: Sunčev san, rijeka Korana kod Karlovca
Maja Antonia Knezić - veljača: Difuzno sunce, Vugrišinec
Ljiljana Olić - ožujak: Poplavljene šume, rijeka Sava kod Davora
Romeo Ibrišević - travanj: Izlazak sunca, jezero Bobovica kod Samobora
Šime Barešić - svibanj: Munja, Drage, Vransko jezero
Miroslava Novak - lipanj: Izlaz sunca, Mađerkin Breg, Štrigova
Boris Jagetić-Daraboš - srpanj: Sinergija Sunca sa Zemljom, Ivanec
Ana Ricov - kolovoz: Vrtlog na moru, Lubenice
Sandro Puncet - rujan: Savršena oluja na moru, Mali Lošinj
Matej Štegar - listopad: Oluja nad morem, Rovinj
Ivica Jureša - studeni: Snaga bure, otok Rab
Krešimir Kufrin - prosinac: Zima, Gornja Purgarija

Naravno, s nadom da će i oni koji to do sada nisu - postati stalni suradnici HRT-a, i da će i njihove fotografije uljepšavati emisije Vrijeme na HTV1.