Vremenska prognoza, 30.12.2018.

Nakon pretežno sunčane subote, u nedjelju će biti znatno oblačnije, ponegdje uz slabe oborine, češće u istočnim krajevima. Gdjekoje kišne kapi i pahulje snijega bit će i u prvom dijelu Stare godine, koja će završiti uz uglavnom suho vrijeme, ali hladno i vjetrovito, osobito na Jadranu pa planirate li doček na otvorenome - imajte toplu odjeću i obuću. Na Novu godinu suho i pretežno sunčano, uz slabiji vjetar, zatim ponovno oblačnije, uz mogućnost slabih oborina, te vjetrovitije, a od četvrtka i osjetno hladnije.

Uostalom, evo i detaljnije prognoze po danima i područjima, koje je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a:

Nedjelja - ponegdje slabe oborine, jačanje bure

"U Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno, poslijepodne većinom i pretežno oblačno, uz mjestimice slabu kišu ili susnježicu, uglavnom u višim predjelima. Vjetar u početku slab pa će ujutro ponegdje biti i magle, a poslijepodne će zapuhati umjeren, mjestimice i jak sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od -3 do 1 °C, a najviša većinom 5 i 6 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno, ujutro s mjestimičnom maglom, ponajprije na sisačkom i karlovačkom području, dok malo kiše može pasti većinom poslijepodne, ponajprije u Međimurju i Moslavini. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od -5 do -2 °C, a najviša dnevna između 4 i 7 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju također promjenljiva naoblaka, no bit će uglavnom suho. Mjestimične magle će ujutro ponovno biti ne samo u gorskim koltlinama, nego i na moru, posebice duž zapadne obale Istre. Slaba i umjerena bura prema večeri će jačati te će u noći na ponedjeljak biti jaka, podno Velebita i s čestim olujnim udarima. Najniža temperatura zraka od -7 do -3 °C, uz more 0 do 4 °C, na udaljenijim otocima i oko 8 °C, a najviša u gorskom području od 4 do 7 °C, u unutrašnjosti Istre i na Jadranu 9 do 12 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Prema večeri ponovno razmjerno vjetrovito jer će bura jačati pa će i more prijepodne biti malo, a poslijepodne i umjereno valovito. Najniža temperatura zraka od 2 do 7 °C, u unutrašnjosti ponegdje i samo oko -4 °C, a najviša od 11 do 14 °C.

Na jugu Hrvatske promjenljiva naoblaka uz jačanje bure i sjevernog vjetra u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 9 °C uz more, a u unutrašnjosti oko 0 °C. Najviša dnevna između 12 i 14 °C."

Od utorka promjenljivo, od četvrtka i osjetno hladnije

"Na Staru godinu na kopnu
također promjenljiva naoblaka, uz ponegdje malo oborine na granici kiše i snijega te zbog niske temperature zraka - i mogućnost poledice, a bit će i razmjerno vjetrovito. Nova godina počet će uglavnom suhim, a danju i većinom sunčanim vremenom. No, od srijede ponovno promjenljivije, a u drugoj polovini tjedna i znatno hladnije.

Na Jadranu će se godina ispratiti s jakom i olujnom burom, ali uglavnom suhim vremenom. U utorak sunčano, uz slabiju buru, ali od srijede ponovno razmjerno vjetrovito, uz povremeno više oblaka, od četvrtka i osjetno nižu temperaturu."

O COP 24 u Temi dana i Studiju 4 HTV-a

O iznadprosječnoj toplini ove godine te još više o drugim vremenskim ekstremima i njihovim uzročnicima, kao i o konferenciji o klimatskim promjenama (COP24), koja je nedavno održana u Katowicama, govorilo se nedavno u Temi dana na HTV1, u kojoj su gostovali dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i meteorolozi DHMZ-a: dr. sc. Ivan Guettler i dr. sc. Krešo Pandžić.
Za spas klime trebamo promijeniti stil života
O istoj temi razgovaralo se više puta i u Studiju 4, gdje je, između ostalih, gostovao i prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Prof. dr. sc. Grisogono, kao i dr. sc. Guettler, još su podrobnije o globalnom, a i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti nedavno govorili u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, a istim je aktualnim temama bio posvećen i Treći element na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

303. Škola meteoroloških pojmova

A već godinama se svake subote može čuti i na Drugom programu Hrvatskog radija - u Školi meteoroloških pojmova, koju pripremaju urednica Tina Košćec i Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Nakon emisije posvećene nedavno preminulom mr. sc. Milanu Sijerkoviću, u 302. emisiji prošle subote počela je sažeta meteorološka analiza 2018. godine, koja se ove subote nastavila.

O studenome, jeseni, prosincu, zimi...

O analizi nekih događaja tijekom studenoga i jeseni, kao i dugoročnim prognozama za cijelu zimu, ne samo za Hrvatsku, nego i za Sredozemlje i okolne zemlje, može se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, te još podrobnije - na stranicama DHMZ-a, gdje se nalazi i službena klimatološka ocjena iznadprosječno toplog studenoga te ponegdje čak rekordno tople jeseni.

O toj iznimnoj toplini dosadašnjeg dijela godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje Svjetske meteorološke organizacije, dostupno i na hrvatskome jeziku.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.