Eko zona prikazuje ciklus od deset dokumentarnih ekoloških filmova

Zagreb, 23. siječnja 2019. - Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 23. siječnja na svom Prvom programu (HRT-HTV1) od 11:10 minuta u sklopu emisije „Eko zona“ počinje s emitiranjem ciklusa od 10 švedskih dokumentarnih filmova ekološke tematike koji govore o utjecaju odgovornog investiranja na okoliš na raznim stranama svijeta.
 
Riječ je o ciklusu od deset filmova koje je HRT-u poklonio bivši novinar i današnji bankar jedne švedske banke Saša Bešlić. Filmovi su posebni po tome što pokrivaju udaljene svjetske lokacije te bi trošak vlastite produkcije bio teško isplativ, a na ovaj će ih način gledatelji HRT-a imati prilike vidjeti na svojim malim ekranima.
 
Prvi na rasporedu 23. siječnja je film   „Utjecaj industrije na lokalno stanovništvo“  koji govori o problemima  zagađenje okoliša i života pored crpilišta plina iz pješčenjaka u Teksasu metodom hidrauličkog frakturiranja te zagađenje zraka iz zeničke željezare čiji su vlasnici u Rumunjskoj smanjili zagađenje.
 
Drugi film na redu je 6. veljače pod nazivom „Utjecaj klimatskih promjena na obje strane planeta“ a bavi se problemom velikih suša i nestajanjem koraljnoga grebena budući da Australija i dalje iskorištava goleme količine smeđeg ugljena i time utječe na klimatske promjene.
 
Treći film zove se „Izazovi i rješenja u Africi“   i na programu je 20. veljače te govori o tome kako kako bušenje nafte utječe na život Etiopljana, kako rad solarne elektrane na Marokance, te što stanovništvu znači dolazak mobitela u zabačene i siromašne dijelove Konga?
 
Četvrti film pod naslovom „Potraga za rješenjem – praktične opcije“ na rasporeduje 6. ožujka te govori o tome kako rade inovativne kompanije. Prva primjenjuje ugljična vlakna za izgradnju zrakoplova kako bi oni bili lakši, trošili manje goriva i emitirali manje stakleničkih plinova. Drugi je primjer kompanija koja se bavi fotonaponskim panelima za pročelja zgrada.
 
Peti film naslova „Posljedice na sjevernoj polutci“ na programu je 20. ožujka a problematizira primjer klimatskih promjena kod topljenja ledenjaka na Grenlandu. To je posljedica crpljenja i uporabe fosilnih goriva poput najvećeg naftnog nalazišta na svijetu - kanadskih pješčenjaka. No klimatske promjene osjećaju se i u Švedskoj.
 
Šesti na redu je film „Posljedice proizvodnje hrane i lijekova“ 3. travnja te govori o Indiji koja je najveći proizvođač sirovina za proizvodnju lijekova u Evropi i SAD-u što ima veliki utjecaj na tamošnji okoliš i zdravlje ljudi.
 
Sedmi film zove se „Planinarenje za klimu“  kojeg će HRT prikazati 17. travnja  bavi se posljedicama klimatskih promjena u švicarskim Alpama koje su vidljive  u selu Bondo gdje je topljenje vječnog leda pokrenulo  odrone. Temperature na Alpama inače rastu dva puta više od ostatka Evrope.
 
Osmi film zove se „Ekstraktivna industrija“ i na programu je 1. svibnja  i govori o održivosti rudarenja bakra u Čileu, Antofagasta. Potražnja je velika jer je bakar potreban za vodiče i industriju obnovljivih izvora energije te električne mobilnosti.
 
Deveti film, „Industrije i radni uvjeti“ gledatelji će imati prilike vidjeti 15. svibnja a teme su uvjeti rada u Meksiku, proizvodnja odjeće u Kambodži i Bangladešu. Naime, 2011. godine radnici su tamo radili na temperaturi 30 stupnjeva. Bangladeš je inače drugi najveći proizvođač odjeće na svijetu.
 
Deseti, ujedno i posljednji film iz ciklusa je „Klimatske promjene i rješenja“ 29. svibnja koji govori o utjecaju klimatskih promjena na uzgoj sobova u sjevernoj Švedskoj. Porast temperatura objašnjava meteorolog. Šumski požari sve su češći u Švedskoj zbog čestih suša.
 
Eko zona, emisija HTV-a o ekologiji, održivom razvoju, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, emitira se tjedno od 2006. godine i na popularno-edukativan način promiče značenje zaštite okoliša i prirode. Pokrenuo ju je i od početka uređuje Mladen  Iličković. Riječ je o emisiji javnog sadržaja čiji su novinari dobitnici Velebitske degenije Zbora novinara za okoliš HND-a (Iličković 2007, 2009. i 2010, Babić 2007) te nagrade REEEP Media Award časopisa Guardian i Regionalnoga centra za okoliš u Budimpešti (Iličković 2007).
 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr