Prelazak na emitiranje televizijskih programa u HD rezoluciji putem satelita Eutelsat 16A

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da je Hrvatska radiotelevizija podigla tehničku kvalitetu emitiranog televizijskog programa na svojim televizijskim kanalima HTV1, HTV2, HTV3 i HTV4 iz standardne rezolucije (SD) u visoku rezoluciju (HD/1080i) na satelitu Eutelsat 16A. HD programi su i dalje zaštićeni (kodirani) sustavom VIACCESS®.

Prelaskom na emitiranje u HD rezoluciji, prestalo je emitiranje HRT programa u SD rezoluciji.

Za većinu gledatelja ta promjena ne zahtijeva nikakvu dodatnu tehničku prilagodbu budući da većina satelitskih prijamnika, bilo da su ugrađeni u televizor ili su kupljeni kao samostojeći uređaji (eng. Set-Top Box - STB), već podržava prijam signala u HD rezoluciji. Ako imate takav uređaj i on sam ne napravi automatsko ažuriranje popisa kanala, potrebno je to učiniti ručno* tj. ponovno pretražiti transponder na kojem se emitiraju programi HRT-a putem satelita Eutelsat 16E (prijamni parametri satelita dani su pri kraju dokumenta).

Za gledatelje čiji satelitski prijamnici ne podržavaju prijam signala u HD rezoluciji, bit će potrebna zamjena ukoliko i dalje žele pratiti HRT-ove televizijske programe nakon siječnja 2019. godine.

Ukoliko Vaš satelitski prijamnik ne podržava prijam signala u HD rezoluciji, molimo pročitajte informacije u nastavku.

Zbog kompatibilnosti s budućim standardom emitiranja potreban Vam je digitalni satelitski prijamnik (može biti ili ugrađen u Vaš televizor ili kao samostojeći prijamnik) koji podržava standard DVB-S2/MPEG-4 HD, a za kodirane programe mora biti kompatibilan s VIACCESS® sustavom kodiranja. Drugim riječima, prijamnik mora imati ili ugrađen VIACCESS® dekoder ili mogućnost priključivanja vanjskog modula za uvjetovani pristup (eng. Conditional Access Module - CAM) s VIACCESS® dekoderom. 

Ukoliko ste se odlučili za satelitski prijamnik kompatibilan sa DVB-S2 standardom koji je ugrađen u televizor, za prijam kodiranih televizijskih programa morate koristiti CAM modul/dekoder koji podržava sustav VIACCESS®. CAM modul uključite u PCMCIA ulaz na televizoru (nalazi se sa stražnje strane). U CAM modul prethodno morate umetnuti postojeću HRT SAT karticu (vidi slike u nastavku). Gledatelji koji nemaju HRT SAT karticu, a žele pratiti HRT-ove kodirane programe, molimo da se obrate našem odsjeku prodaje dekoderskih kartica (kontakti se nalaze na kraju ovog dokumenta).


* Za detaljnje informacije o tehničkim karakteristikama vašeg uređaja, postupku priključivanja CAM modula te postupku pretraživanju i ažuriranju kanala pogledajte upute za uporabu koje ste dobili s uređajem ili kontaktirajte ovlaštenog prodavača.


Ukoliko ćete za prijam satelitskog programa koristiti samostojeći prijamnik (STB), on također mora podržavati DVB-S2 (MPEG-4 HD) standard da biste mogli pratiti HRT-ove HD programe.

Neki tipovi i modeli samostojećih DVB-S2 prijamnika imaju CI (eng. Common Interface) priključak za CAM dekoder na stražnjoj strani prijamnika,

a neki na prednjoj strani.

 
Napominjemo da za prijam HRT-HTV HD programa vrijedi ista, dosadašnja HRT SAT kartica te ukoliko već sada koristite PCMCIA modul – CAM dekoder sustava VIACCESS®, ne morate nabavljati novi CAM dekoder.

CAM VIACCESS® i HRT SAT kartice

Prijamni parametri satelita ostaju isti kao i do sada:
Naziv satelita: Eutelsat E16A
Orbitalna pozicija:  16 stupnjeva istočno (16,0° E)
Prijamna frekvencija: 10.720 MHz (transponder A01)
Polarizacija:  H (horizontalna)
FEC:  3/4
Protok simbola:   27,500 Msymbols/s

Za dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Kontakti odsjeka prodaje dekoderskih kartica:
Telefoni: +385 1 6344 505; +385 1 6344 506
Fax: +358 1 6344 520
E-mail: satelit@hrt.hr
Radno vrijeme pozivnog centra je: ponedjeljak - petak: 9 - 15 sati

Kontakti za tehničku potporu:
Besplatni telefon (samo iz Hrvatske): 0800 0897
Tel: +385 1 6186 868
e-mail: satelit@oiv.hr