Vremenska prognoza, 11.3.2019.

Drugo desetodnevlje ožujka počinje jako promjenljivim vremenom, te osjetno hladnijih od prvoga, pa i posljednja dva tjedna. Pritom neke velike hladnoće, neprimjerene ovom dijelu godine neće biti, ali hoće jutarnjih "minusa", mjestimice i mraza, pa je dobro zaštititi osjetljivije bilje. No, samo kratkotrajno - već tijekom vikenda, ponegdje i prije - temperatura će vrlo vjerojatno ponovno biti iznadprosječno visoka.

I mnogima već željene oborine bit će diljem Hrvatske, i to uglavnom tijekom ponedjeljka te potkraj srijede i prvom dijelu četvrtka. Posvuda će pasti barem malo kiše, a ponegdje i više - i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, posebice na Jadranu. Štoviše, lokalno su moguća i olujna nevremena! Snijeg će padati u gorju, višem već ponegdje u ponedjeljak prijepodne, zatim i u nižem. Vrlo je velika vjerojatnost njegove pojave i mjestimice u nizinama, osobito unutrašnjosti Dalmacije - ponajviše na području Sinja i još vjerojatnije - Imotskoga, kao i u Konavlima, a uz buru su pahulje moguće čak ponegdje i uz more, osobito od ponedjeljka navečer do utorka ujutro.

U ponedjeljak će jugo i jugozapadnjak zamijeniti sjeverni i sjeveroistočni vjetar, često umjeren, gdjegod i jak, a na Jadranu još i jača bura, pa i olujna, ne samo na udare - i to najprije na sjevernom dijelu, do večeri i osobito u noći na utorak i na jugu. U utorak će biti još vjetrovitije, a u srijedu opet mirnije, uz jugo i jugozapadnjak, koji će prevladavati u drugoj polovini tjedna.

Još detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji. A zanima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte nedavno gostovanje Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing., u Studiju 4.Ponedjeljak - promjena!

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro će biti najtopliji dio dana, uz kišu. Poslijepodne će oborine biti manje, ali će biti osjetno hladnije, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar, u višim predjelima moguće i poneku pahulju.

Malo snijega uz pad temperature popodne može biti i u središnjoj Hrvatskoj, no uglavnom će padati kiša. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorju će sjeveroistočnjak mjestimice imati i olujne udare. Još vjetrovitije na obali sjevernog Jadrana, poslijepodne uz jaku i olujnu buru, koja može donijeti i pokoju snježnu pahulju. Snijega će zasigurno biti u gorju, ali i kiše, duž obale moguće i obilnije, uz grmljavinu. U prvom dijelu dana na srednjem Jadranu toplije, a onda zahladnjenje, uz koje će u unutrašnjosti Dalmacije prema večeri biti i snijega. Duž obale kiša, ponegdje i grmljavina. Nakon juga, zapuhat će bura, koja će prema kraju dana jačati. Stoga će i more navečer biti umjereno valovito i valovito. Prijepodne će biti toplije, a zatim pad temperature.

Zahladnjenje će se najkasnije osjetiti na jugu Hrvatske, gdje će padati kiša, moguće i obilnija, uz grmljavinu, a u zaobalju prema kraju dana ponegdje i susnježica i snijeg. Umjereno jugo navečer će okretati na buru.

U utorak većinom suho, vjetrovito i hladnije, u srijedu nove oborine, a prema vikendu...

U novome tjedna na kopnu hladnije, osobito ujutro, kad je mjestimice moguć i mraz. Utorak će biti vjetrovit, ponegdje uz jak sjeverni vjetar i s olujnim udarima. U srijedu će vjetar oslabjeti, no slijedi novo naoblačenje i kiša, ponajprije u gorju i snijeg. Prema vikendu uglavnom suho i uz jugozapadnjak malo toplije.

I na Jadranu od petka više sunčanog vremena i porast temperature, a do tada promjenljivo. Olujni, moguće i orkanski udari bure u utorak će biti češći u Dalmaciji. Na jugu zemlje u noći još kiša, u zaobalju i susnježica i snijeg, a zatim posvuda sunčanije i suho - ali nakratko. S jugom dolazi novo naoblačenje već u drugom dijelu srijede, pa ponegdje opet može biti pljuskova i grmljavine.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njezina kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno je u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.Ponegdje rekordna toplina

Inače, srednja temperatura zraka prvog desetodnevlja ožujka, pa i dulje - posljednja 2 tjedna, diljem je Hrvatske jedna od najviših u znanoj povijesti ovog dijela godine, ponegdje u kopnenom području čak i rekordno visoka, čak i na meteorološkoj postaji DHMZ-a na zagrebačkome Griču, gdje se mjeri još od 1861. godine.

O agrometeorologiji i klimatskim promjenama u "Dobro jutro Hrvatska"

A o djelovanju ove iznadprosječne topline i promjena vremena na biljke, osim u uobičajenoj agrometeorološkoj prognozi u "Plodovima zemlje", ovaj je tjedan bilo i u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", u kojoj su doc. dr. sc. Maja Telišman-Prtenjak, doc. dr. sc. Željko Večenaj i prof. dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka PMF-a govorili o djelovanju klimatskih promjena na vinogradarstvo, primjerice o povećanju šećera u grožđu i alkohola u vinu, kao i o učestalosti i intenzifikaciji tuče te još mnogobrojnim drugim zanimljivostima koje se još uvijek analiziraju u projektima VITCLIC i FIMO-CROHUN.
Predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona

A one koje zanima Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogli su, i još uvijek mogu, poslušati o njemu u emisiji Pro bono na HR Sljeme, u kojoj je gostovala dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a, a i prije i poslije toga ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje održano ovu srijedu u Zagrebu. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, u skladu s peludnim kalendarom i iznadprosječnom toplinom posljednjih tjedana, u zraku biti još i više peludi nego prošlih dana, i to ne samo drveća. Stoga već sada može biti korisno poslušati savjete stručnjaka.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana