Srijeda: ponegdje oborine, na Jadranu i bura, svježe

Tijekom dana HRT-a i posebice četvrtka vjetar će sve manje stvarati poteškoće, ali će to i dalje činiti vodostaji jer će još osobito u srijedu biti kiše, ponegdje i obilnije. U gorju, uglavnom višem, u prvom dijelu srijede past će još malo snijega. Sunčanog će vremena biti sve više, od četvrtka "čak" diljem Hrvatske, pa će i temperatura zraka osjetno porasti. Stoga će od vikenda, napokon, dulji niz dana biti oko prosječne za doba godine, gdjegod vjerojatno i malo viša - za razliku od prošlih dana, koji su bili hladni kao rijetko kada u prvom dijelu svibnja. A i kišoviti, ponegdje uz nove svibanjske rekorde - dnevne - 91 litra kiše po četvornome metru u Delnicama i 85 na splitskoj zračnoj luci, vjerojatno i još ponegdje, te u Komiži, gdje je već nadmašena do sada najveća količina oborine u cijelome svibnju.

Detaljnije o prošlom i budućem vremenu može se pročitati u posebnom priopćenju DHMZ-a, a i u prognozi koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, koji surađuje s HRT-om - najprije Radio Zagrebom, još od 1953. godine

Još detaljnija aktualna vremenska prognoza, i to za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, najnovijoj medijskoj platformi - rezultatu višedesetljetne suradnje HRT-a i DHMZ-a.

Srijeda - svježe, ponegdje oborine, na Jadranu i buradr. sc. Tanja Renko: "U srijedu će na istoku Hrvatske biti pretežno oblačno s povremenom kišom, osobito prijepodne kada još ponegdje može pasti i veća količina. Prema večeri kiše će biti sve manje, a u dijelu istočne Posavine i Podunavlja će se početi razvedravati. Najniža temperatura zraka od 6 do 8 °C, najviša poslijepodnevna između 10 i 12 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj podjednako svježe kao i u utorak, no vjetar će biti znatno slabiji, a kiša češća. Ponegdje u najsjevernijim predjelima može pasti i više od 20 litara po četvornom metru.

U gorju također većinom oblačno uz mjestimičnu kišu, u predjelima višim od 900 metara i susnježicu i snijeg, no količine će biti mnogo manje nego prethodnih dana. Na sjevernom Jadranu i u Istri promjenljivo, ponegdje uz kišu ili poneki pljusak, a bura će slabjeti i samo će podno Velebita biti vrlo jaka, ujutro na udare i olujna. Temperatura zraka ujutro u Gorskom kotaru i Lici oko 2 °C, a danju između 6 i 10 °C. Uz more i na otocima te u Istri jutarnja od 6 do 11 °C, a najviša dnevna između 13 i 16 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimična kiša i pljuskovi vjerojatniji su u unutrašnjosti i južnije od Splita. Bura će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, uz obalu poslijepodne ponegdje zapadnjak i jugozapadnjak pa će more biti u smirivanju.

Na krajnjem jugu Hrvatske će prijepodne biti povremene kiše, lokalno i jačih pljuskova praćenih grmljavinom, a i temperatura zraka će biti malo niža u odnosu na utorak, popodnevna većinom od 15 do 17 °C. Vjetar vrlo promjenljiv, od juga do bure te sjevernog i sjeverozapadnog, poslijepodne uz obalu i zapadnog."

Od četvrtka sunčanije i toplije, ali ne i sasvim stabilno...

"U nastavku tjedna na kopnu sve toplije pa će za vikend i početkom idućeg tjedna temperatura zraka biti u skladu s očekivanima za drugu polovinu svibnja. Sunčana će vremena biti sve više, a kiše samo rijetko i u malim količinama. Tek će u nedjelju i ponedjeljak uz mjestimice jače pljuskove pasti malo veća količina.

Na Jadranu do subote neće biti izraženijeg vjetra, nakon čega će zapuhati umjereno i jako jugo s kojim će za vikend, a osobito od nedjelje - rasti vjerojatnost za češće nestabilnosti, kojih će u četvrtak i petak biti vrlo rijetko. Bit će toplije, a i sunčanih će razdoblja biti dosta.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će umjerene koncentracije peludi korova biti na sjevernom i srednjem Jadranu, a u drveća u središnjoj Hrvatskoj.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u srijedu će uglavnom na Jadranu biti umjeren, ponegdje i visok.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                                prognoza od sljedećeg dana