Utorak: promjenljivo, ponegdje kiša

Ljubitelje stripa Alan Ford prošli tjedni mogli su podsjetiti na početak epizode koja počinje u Cvjećarnici "jednog prohladnog dana"...
Debeli Šef: "Travanj je vrlo kišoviti mjesec."
Jeremija: "Istina pametnjakoviću, samo što smo u svibnju."
Debeli Šef: "Hm... da, u svibnju, ali pod utjecajem travnja."
I to opravdano!

To što gotovo diljem Hrvatske imamo višak oborine i ne treba čuditi jer je svibanj u mnogim mjestima i u prosjeku kišovitiji od travnja - a ovogodišnji je travanj u većini krajeva bio kišovitiji nego što je uobičajeno. Naravno, mogu začuditi neželjene rekordne količine oborine koje su se događale i ponegdje se još mogu dogoditi, ali mogućnost njihove pojave se prognozirala. Istina, tek nedavno, budući da dugoročne prognoze oborine još uvijek nisu dovoljno pouzdane...

Sve je veća vjerojatnost da će se u većini Hrvatske nedovoljno pouzdane pokazati i prognoze srednje svibanjske temperature zraka. Hladnoća prošlih tjedana predviđala se, ali ipak ne tako izražena. Srednja temperatura zraka, i najviša i najniža, u mnogim je mjestima bila bliža prosječnoj temperaturi prvih 20 dana travnja, a ne svibnja. Štoviše, ponegdje je, kao primjerice na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zagreb Maksimir, srednja najviša temperatura zraka od 1. do 20. svibnja bila čak malo niža od travanjske u tom razdoblju!? A to je prilično rijedak događaj! U posljednju 71 godinu, koliko postoje službena mjerenja u Maksimiru, dogodio se još samo 2016. i 1961. godine!? Na splitskom Marjanu je u istom razdoblju u svibnju srednja najviša temperatura zraka bila samo za 0,3 °C viša nego u travnju, što je također jako neuobičajeno. Uostalom, u prva dva svibanjska desetodnevlja samo je 1991. godine bila niža nego ove.

Sljedećih dana nećemo imati takve iznimnosti. No, ljubitelji diljem Hrvatske istodobno suhog, stabilnog, sunčanog i iznadprosječno toplog vremena i u ovome će tjednu ostati razočarani. Za utjehu, temperatura zraka bit će većinom viša nego do sada, a gdjekad čak i od prosjeka za neke dane posljednje svibanjske trećine. Pritom će i dalje biti promjenljivo, gotovo svakodnevno i posvuda uz sunčana razdoblja, ali i povremenu mjestimičnu kišu, ponegdje i grmljavinu, lokalno vjerojatno i olujno nevrijeme s tučom. Najveća vjerojatnost za dan s najmanje kiše, u mnogim krajevima čak i nimalo je petak!

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr sc. Petra Mikuš Jurković, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Utorak - promjenljivo, ponegdje kišadr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U utorak će na istoku zemlje pljuskovi i grmljavina, pa i lokalna nevremena biti najvjerojatnija, ponajprije poslijepodne, a prijepodne će biti sunčanije i uglavnom suho. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak. Dnevna temperatura uglavnom između 19 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj bit će oblačnije, stoga će i temperatura biti malo niža, a kiša će povremeno padati već od jutra. Lokalno je moguća i grmljavina, ali ipak rjeđe nego u ponedjeljak. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, u Međimurju prolazno i s jakim udarima.

Jakog jugozapadnjaka povremeno će biti i u gorju, gdje će također prevladavati oblačno, povremeno uz kišu, a lokalno može i zagrmjeti. Slično i na širem riječkom području, dok su na ostatku sjevernog Jadrana moguća i kraća sunčana razdoblja, ali i lokalni pljuskovi te grmljavina, koji su vjerojatni i u Dalmaciji. Sunce će povremeno skrivati promjenljiva naoblaka iz koje će mjestimice pasti i kratkotrajna kiša. Puhat će uglavnom umjereno jugo i južni vjetar, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito.

I na jugu Hrvatske nestabilno i promjenljivo, mjestimice uz kišu, lokalno i grmljavinu. Jutarnja temperatura na obali i otocima oko 15 °C, u unutrašnjosti malo niža, a najviša dnevna od 20 do 22 °C.

I sljedećih dana promjenljivo...

Idućih dana temperatura na Jadranu u blagom porastu. U srijedu će još uz umjereno jugo mjestimice biti pljuskova, pa i grmljavine. Zatim će okrenuti na sjeverozapadnjak te će biti sunčanije, a kratkotrajna kiša moguća je samo ponegdje na sjevernom dijelu. Sasvim stabilno neće biti ni za vikend.

Na kopnu će se i idućih dana izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, povremeno će biti kiše, lokalno i u obliku pljuskova s grmljavinom. Najviše sunčanog  vremena bit će u petak, kad je tek rijetko moguć pokoji pljusak. Umjeren jugozapadnjak u srijedu će oslabjeti, pa je od četvrtka mjestimična jutarnja magla vjerojatnija.", prognozira je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u utorak će u većini Hrvatske biti umjerene koncentracije peludi i drveća i korova i trava, a u istočnoj Hrvatskoj čak će biti i visoka koncentracija peludi trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u utorak će uglavnom u istočnijim i južnijim hrvatskim krajevima biti  umjeren i visok pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                                 prognoza od sljedećeg dana