O novom uspjehu hrvatske meteofotografije, a ponešto i za kavopije...

Tradicija se nastavlja! Štoviše! U utorak je Svjetska meteorološka organizacija objavila pobjednike izbora za kalendar za 2020. godinu. I među njima čak 3 hrvatske fotografije! Kao ni iz jedne druge zemlje. Velika svjetska promocija za malu Hrvatsku.

U kalendaru koji će se gledati na svim kontinentima od 14 fotografija bit će i:
"Gone with Bora" Aleksandra Gospića
"Two Rainbows" Miroslave Novak
"Sunset Lenticular Clouds" Danijela Palčića!


Bilo bi ih više da su pri konačnom izboru od 75 fotografija odlučivali samo glasovi birača, a ne i poseban sud meteorologa i fotografa koji su pri odlučivanju razmišljali i o geografskoj zastupljenosti fotografija te meteorološkoj zanimljivosti i relevantnosti temi Svjetskog meteorološkog dana 2020 godine: Klima i voda. No, i ovo je jedan od većih uspjeha, odmah nakon 2018. godine, kada su čak 4 hrvatska fotografa bila u kalendaru.

I ove 3 fotografije, a i mnogobrojne druge hrvatskih autora - ne samo njih još 8 iz užeg izbora Svjetske meteorološke organizacije, nego i iz šireg, u kojem je bilo rekordnih, više od 1100 fotografija iz cijelog svijeta - daju li autori pristanak - bit će u konkurenciji za kalendar DHMZ-a za 2020. godine, pa će se nastaviti mnogima hvale vrijedna aktivnost koja je započela s kalendarom DHMZ-a za 2019. godinu.

2019. - još jedna u nizu (naj)toplijih!?

I dok se za 2020. godinu još ne zna pouzdano kakva će biti - prema klimatskim projekcijama vjerojatno toplija od prosjeka - za 2019. se već s velikom vjerojatnošću može govoriti kako će se priključiti nizu najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja.

Uostalom, srednja temperatura zraka dosadašnjih 9 mjeseci u većini je Hrvatske među desetak najviših u povijesti mjerenja. Štoviše, većinom među 7, u Gospiću čak 4. najviša, a u Zagrebu - i u Maksimiru i na Griču, gdje podaci za cijelu godinu postoje još od 1962. - čak 3. najviša. Odmah iza 2007. i 2019. godine.

A i prognoze za posljednje tromjesečje ove godine, pa i dulje, upućuju na i dalje povećanu vjerojatnost barem malog pozitivnog odstupanja. Naravno, pritom je nužan oprez, zbog još uvijek nedovoljno kvalitetnih dugoročnih prognoza. No, ako se na kraju i dogodi da mala vjerojatnost negativnog odstupanja srednje mjesečne temperature postane stvarnost - kao što je to primjerice bilo u svibnju - to će samo malo ublažiti iznadprosječnost cijele godine.

I to, naravno, iznadprosječno topla godina nije samo u Hrvatskoj i okolici, nego i na globalnom nivou - prema sve opsežnijim i pesimističnijim izvještajima vodećih svjetskih autoriteta na polju meteorologije – primjerice WMO, IPCC-a, NASA-e i NCAR-a.

Globalno zatopljenje i kava

A povodom 1. listopada - Svjetskog dana kave možda će nekima biti zanimljiva spoznaja kako su znanstvenici koji proučavaju djelovanje klimatskih promjena na biljke i njihov uzgoj zaključili kako kavi prijeti izumiranje zbog klimatskih promjena, sječe šuma i širenja bolesti... Zrnu kave smeta porast temperature zraka, a prinose smanjuju i sve češće i izraženije suše. Procjenjuje se smanjivanje usjeva s kavom za čak oko 58 % do 2050. godine ne smanji li se emisija štetnih plinova. Gubitak, ali manji - dogodit će se čak i ako se odmah jako smanji emisija štetnih plinova. No, to je samo jedan od primjera negativnog utjecaja klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, kakvih diljem svijeta ima napretek.
Nije li krajnje vrijeme za promjenu ponašanja i smanjivanje našeg djelovanja na svijet koji nas okružuje?!