Otišao je još jedan hrvatski meteo-velikan!

Nastavlja se odlazak hrvatskih meteoroloških velikana. Nakon prošlogodišnje godine, ekstremne po mnogo čemu, pa čak i po odlascima poznatih meteorologa, između ostalih i čak dvojice bivših ravnatelja DHMZ-a i javnosti još poznatijih - dr. sc. Vesne Jurčec, prve meteorologinje HTV-a i legendarnog mr. sc. Milana Sijerkovića, te ovogodišnjeg odlaska Ive Vukovića, dipl. ing., vjerojatno najpoznatijeg meteorologa među šahistima i šahista među meteorolozima - u noći s prošle nedjelje na ponedjeljak otišao je i njegov voditelj diplomskog rada - dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) - učitelj mnogobrojnih meteorologa, a svojedobno i meteorolog - prognostičar na RTV Zagreb, klimatolog, statističar, vjerojatno i najveći hrvatski stručnjak za verifikaciju vremenskih prognoza...

Svojim entuzijazmom za meteorologiju zarazio je mnoge, a gotovo do posljednjeg dana - i znanstvenim i životnim optimizmom te humorom, često na svoj "račun".

U monografiji "Nulla dies sine observatione – 150 godina Geofizičkog zavoda u Zagrebu" objavljenoj 2011. godine piše o dr. Jurasu:

"Diplomirao je 1962. na PMF-u u Zagrebu gdje je 1976. magistrirao te 1996. doktorirao s temom "Metode za procjenu vremenske promjenljivosti količina oborine". Od 1962. do 1978. radi u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Hrvatske, a zatim do 1986. u Oblasnom meteorološkom centru Zagreb gdje je neko vrijeme bio ravnatelj. Od 1978. do 1986. kao vanjski suradnik predaje kolegij Sinoptička meteorologija studentima Geofizičkog odsjeka. Od 1986. do umirovljenja 2001. radio je na Geofizičkom odsjeku PMF-a u zvanju višeg predavača. Sudjelovao je u nastavi kolegija "Klimatologija" i "Statističke metode u geofizici". Bavio se pretežno temama iz klimatskog monitoringa i verifikacije prognoza vremena. Objavio je 15 znanstvenih i veći broj stručnih radova."

Dr. sc. Josip Juras bio je znanstveno aktivan i nakon umirovljenja, pa je dodatno povećao popis radova, a važno je spomenuti i da je bio voditelj i suvoditelj mnogobrojnih diplomskih radova, te koautor nekoliko knjiga iz područja meteorologije, od kojih su vjerojatno najpoznatije "Meteorologija za korisnike", i "Meteorološki pojmovnik i višejezični rječnik (hrvatski, engleski, njemački i francuski jezik)".

Stariji slušatelji Radio Zagreba i gledatelji TV Zagreb mogli bi ga pamtiti i po povremenim vremenskim prognozama potkraj 60-tih i početkom 70-tih godina prošloga stoljeća.

Detalji o njegovom životu - između ostaloga, i o posljedicama pretjeranog izlaganja suncu u mladosti, ljubavi prema Silbi, "Federaciji koja nije federirala" i o vezi dr. sc. Savke Dapčević-Kučar i zrakoplovne meteorologije  - mogu se spoznati i iz intervjua koji je svojedobno objavljen na internetskim stranicama Hrvatskog meteorološkog društva (HMD), čiji je član - aktivan po mnogobrojnim kriterijima, ali ne i po njegovim -  bio i u trećoj životnoj dobi, a 2015. godine i dobitnik Priznanja HMD-a za životno djelo.

Osim što je bio poznati i priznati hrvatski meteorolog, kojeg su i u svijetu znali - iako ne i odgovore na neke njegove primjedbe, ideje i komentare - bio je i veliki čovjek, kakvih je, na žalost, sve manje...

Posljednji ispraćaj dr. sc. Josipa Jurasa bit će u petak, 11. listopada 2019. godine na zagrebačkome Krematoriju u 12,10 sati.