Na Staru godinu nećemo imati iznimnu toplinu...

Nakon nedjeljnih cjelodnevnih "minusa" u Delnicama, Plitvičkim jezerima i Gospiću, gdje su posljednji niži bili još 25. siječnja, i najniža jutarnja temperatura zraka u ponedjeljak je u mnogim mjestima bila niska kako nije bila dugo - većinom još od veljače, a u Rijeci i Pazinu, primjerice, još od 26. siječnja.

I u nastavku će ovog relativno stabilnog tjedna najniža temperatura zraka tijekom jutra, pa i većeg dijela noći - i novogodišnje - u većini unutrašnjosti imati negativan predznak, a poneki je "minus" moguć i blizu mora. Uz pretežno sunčano vrijeme danju će biti toplije nego u nedjelju i ponedjeljak, osobito na Jadranu i u gorju, dok će u nekim nizinama znatniji porast temperature onemogućavati magla, samo rijetko dugotrajna. Vjetar će na Jadranu u utorak nastaviti slabjeti, a u novogodišnjoj noći ponovno će prolazno pojačati.

A kakve su bile neke prošle novogodišnje noći, pa i cijele godine, može se vidjeti u nedavnom tekstu s video zapisima u internetskom Meteo kutku HRT-a "O nekadašnjim Silvestrovima, stajlinzima i meteoekstremima", a u najnovijem se pak mogu spoznati i neke zanimljivosti ove, po mnogo čemu ekstremne 2019. godine.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Utorak: većinom sunčano i danju toplije, ujutro ponegdje maglaKrunoslav Mikec: "U utorak će na istoku Hrvatske biti većinom sunčano, prolazno uz umjerenu, ponegdje i povećanu naoblaku. Ujutro je mjestimice moguća magla. Vjetar će ponegdje biti slab do umjeren, u početku jugozapadni, a navečer će okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni. Temperatura zraka ujutro najniža od -6 do -3 °C, a poslijepodne najviša oko 5 °C.

Jutro će u središnjoj Hrvatskoj biti hladno, s temperaturom od -7 do -2 °C, a danju će, kao i na istoku, biti malo toplije nego u ponedjeljak. Ponegdje će puhati jugozapadnjak, a osim mjestimične jutarnje magle prijepodne treba računati i na povremeno više oblaka.

Prolazno će se sredinom dana naoblačiti i u gorju te na sjevernom Jadranu. Puhat će u Gorskome kotaru jugozapadni vjetar, s kojim bi temperatura zraka mogla ponegdje porasti i do 10 °C. A na sjevernom Jadranu nakon bure ujutro, danju će mjestimice biti sjeverozapadnjaka, a navečer će ponovno zapuhati bura koja će jačati.

I u Dalmaciji tijekom dana sjeverozapadni vjetar, a u noći i ujutro te opet navečer bura. Pritom će more biti malo do umjereno valovito, samo na otvorenome prema kraju dana i valovito. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 14 °C. U unutrašnjosti, gdje će jutro biti hladno s negativnom temperaturom, a mjestimice moguće i maglom, najviša temperatura bit će malo niža.

Podjednaka će temperatura biti i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku te ujutro uz buru, a danju uz sjeverozapadnjak."
I početkom nove godine stabilno...

"Suho uz dosta sunca bit će u kopnenom području i u prvim danima nove godine. Pritom će u noćnim i jutarnjim satima ponegdje postojati uvjeti za stvaranje magle. Jutra će i dalje biti relativno hladna, a dnevna temperatura bit će viša nego u ponedjeljak. Krajem tjedna povećava se vjerojatnost za porast naoblake i oborine.

Na Jadranu također toplije, te do petka uglavnom sunčano, uz sjeverozapadnjak i buru, koja će na Novu godinu ponegdje biti jaka s olujnim udarima.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.