Prvi dani veljače, a već mnogima kao proljeće!

Iznadprosječno toplo razdoblje započeto potkraj siječnja nastavlja se i u prvim danima veljače. Štoviše, nakon ponegdje u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj nikad više najviše dnevne temperature posljednjeg dana siječnja, kao primjerice 16 - 17 °C u Zagrebu i Osijeku, i čak 18 °C na RC Gorice pokraj Nove Gradiške - i prvi dan veljače je uz umjeren, gdjekad i jak, na udare i olujan jugozapadnjak bio topao kao rijetko kada, mjestimice i nikada u znanoj povijesti mjerenja. Na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimir je više od ovogodišnjih 17,6 °C bilo samo 1. veljače 2016. godine - 18,3 °C, a u Osijeku ni tada, pa je i ovogodišnjih 17,1 °C 31. siječnja i 17,5 °C 1. veljače - nova rekorda temperatura za te dane. A službena mjerenja postoje od 1949. godine u Maksimiru, te čak od 1900. godine u Osijeku! Kao da je druga polovica travnja, a ne početak veljače! Istodobno je manje toplo, uz više oblaka, bilo u južnijim krajevima.

Uz ove, mnogima prilično povoljne vremenske uvjete, za očekivati je ponovno veći broj biciklista, mopedista i motociklista. Budite oprezni u prometu kako bi se smanjila stradavanja na našim cestama. Koliko ih je bilo u 2019. godini može se pogledati u "Istragama prometnih nesreća" na HRTi-ju.

Podjednako će biti do utorka pa će temperatura zraka u sjevernim Hrvatskim krajevima biti rijetko visoka - i srednja najniža dnevna, najčešće jutarnja, i srednja najviša dnevna, najčešće poslijepodnevna, kao i srednja dnevna izračunata iz više mjerenja tijekom dana. Štoviše, mjestimice će, uz nastavak južine, gotovo sigurno biti i novih rekorda za prva četiri dana veljače. I pritom će biti pretežno suho, a kiša će povremeno padati uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, i to većinom u malim količinama.

Obilnije kiše, u mnogim krajevima i u obliku pljuskova s grmljavinom, bit će u utorak i dio srijede, kada će se vrijeme stubokom promijeniti! Naglo, brzo, mjestimice i žestoko, ali samo kratkotrajno! Osjetan pad temperature je neprijeporan! I snijeg je ponegdje u gorju siguran, a vjerojatno će ga mjestimice nakratko biti i u nekim nizinama, uz jaku i olujnu buru možda i ponegdje na Jadranu.

No, već u nastavku novoga tjedna ponovno će biti stabilnije i suho, do petka još uz često jaku buru i tramontanu, te uz ponovni porast temperature. Stoga će ovo sredinom sljedećega tjedna biti samo kratkotrajni dašak zime u vrlo vjerojatno još jednom iznadprosječno toplom mjesecu kakvih posljednjih godina i desetljeća imamo napretek...


Detaljnu vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a ne stignete li pogledati HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Nedjelja: iznadprosječno toplina, južina, ponegdje kišamr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu i u nedjelju će biti barem djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Puhat će slab do umjeren istočni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, a najviša dnevna i do 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom i uglavnom suho. Puhat će većinom umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura 5 do 8 °C, a najviša poslijepodnevna 14 do 17 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, uz obalu između 10 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 12 do 14 °C, u Gorskom kotaru malo niža.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Uz povremeno više olaka u unutrašnjosti ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 6 do 8 °C, na moru između 10 i 13 °C, a najviša dnevna uglavnom od 12 do 15 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme, te slabo do umjereno jugo."

Do utorka južina, pa nagla promjena

"U ponedjeljak u unutrašnjosti djelomice sunčano, u gorju ponegdje uz malo kiše. U utorak prolazno pogoršanje s kišom, u gorskim krajevima potkraj dana uz pad temperature zraka, susnježicom i snijegom. U srijedu djelomično razvedravanje, ali u početku još uz mogućnost slabih oborina. U četvrtak i petak djelomice sunčano. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, a u utorak će zapuhati sjeverni vjetar, koji će u srijedu mjestimice biti i jak.

Na Jadranu u ponedjeljak promjenljivo oblačno, mjestimice uz malo kiše. U utorak jače prolazno naoblačenje s kišom, ponegdje i obilnijim pljuskovima i grmljavinom. Od srijede uglavnom suho i barem djelomice sunčano. Puhat će umjereno do jako jugo, a u utorak će prema kraju dana okrenuti na jaku i olujnu buru i sjeverni vjetar.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.