O prošlom i budućem vremenu, onome koji (ni)je vidio svoju sjenu, a i Stradunu...

Dosadašnji dio zime nije se baš "iskazao" hladnoćom i snijegom, a sudeći prema dugoročnim prognozama - vrlo vjerojatno neće ni njezin nastavak. Promjena u prvom dijelu sljedećega tjedna bit će prolazna i kratkotrajna, te će samo nakratko prekinuti ovo iznadprosječno toplo razdoblje. Nekima sreća, nekima baš i ne.

Siječanj - relativno topao i suh

Nakon po ocjenama klimatologa DHMZ-a većinom "vrlo toplog" prosinca, i srednja siječanjska temperatura zraka diljem Hrvatske bila je barem malo viša od prosječne pa će vrlo vjerojatno dobiti ocjene od "normalno" u sjevernim krajevima Hrvatske do "vrlo toplo" ponegdje na Jadranu i u gorju. Na Zavižanu je, primjerice, topliji siječanj od ovogodišnjega bio samo 4 godine od sredine prošloga stoljeća, od kada postoje mjerenja.

I po ukupnoj mjesečnoj količini oborine na Zavižanu je siječanj bio kao rijetko koji pa je na granici klimatološke ocjene "vrlo suh" i "ekstremno suh". Manjak oborine zabilježen je posvuda, najmanji u odnosu na prosjek u Dubrovniku, gdje će klimatološka ocjena vjerojatno biti "normalno", a drugdje "suho", većinom čak "vrlo suho".

I veljača vjerojatno relativno topla...

I najnovije prognoze u skladu su s prošlima, prema kojima je vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, da će srednja temperatura zraka ove zime diljem Hrvatske biti barem malo viša od prosječne, a ponegdje i znatnije. Uostalom, dosadašnji dio zime je među toplijima u znanoj povijesti mjerenja. Štoviše, srednja temperatura zraka od 1. prosinca do 31. siječnja na Zavižanu je 4. u nizu najviših. U Rijeci i Splitu čak 3., odmah iza 2013/14 i 2006/07, a u Dubrovniku odmah iza rekordne iz 2013/14. A u prognozama za veljaču postoji samo mala vjerojatnost za dugotrajnije hladnije razdoblje, koje bi pridonijelo negativnom odstupanju od srednje mjesečne temperature zraka.

Proljeće, ljeto - nastavak niza...

Kao i prema dosadašnjim izračunima kompjutorskih modela atmosfere za više mjeseci unaprijed - i u najnovijima postoji relativno velika vjerojatnost da će ne samo srednja sezonska temperatura zraka u našem dijelu Europe biti viša od prosječne, nego i svakog od mjeseci sve do kolovoza.

Phil i "ekipa"...

A ako tko ne vjeruje znanstveno utemeljenim dugoročnim prognozama -  uostalom, one su još daleko od savršenstva pa se ponekad događalo ostvarenje i početno malo vjerojatnog događaja, kao primjerice hladnoća prošlogodišnjega svibnja ili veljače 2018. godine - u nedjelju će stići i proročanska šaputanja o dolasku proljeća svjetski poznatog "meteorologa" - svisca Phila iz Punxsutawneyja u Pennsylvaniji. Njegovu će "prognozu" za SAD neki vjerojatno pokušati primijeniti i na druge krajeve svijeta, premda u njima postoje podjednako dobri, možda čak i bolji "vremenoslovci" iz svijeta životinja, ali ne i tako medijski promovirani kao Phil... U Hrvatskoj i okolici, primjerice mušice, jazavci, medvjedi, slavuji... 

„Ako na Svijećnicu lete mušice, poslije ćeš nositi rukavice.“

„Ako na Svijećnicu zlo je vrijeme,
tada jazavac iz jame izljeze van jer se ne boji više zime;
ako sunce grije
još veće zima nastupljuje.“

„Na Svečnicu medved ide z luknje glet:
Če je vuni lepo, se još globle zakopa.“

„Koliko dana prije Svijećnice slavuj poje,
Toliko poslije mukne, jer studen nastupi.“


samo su neke od "prognostičkih" izreka koje je prikupio pokojni legendarni mr. sc. Milan Sijerković i objavio u knjizi: „Pučko vremenoslovlje". U njoj je napisao i mnogima vjerojatno još poznatije izreke u kojima se umjesto životinja spominju crkveni blagdani i sveci. Jedna od vjerojatno najpoznatijih je ona o svetoj Kati, a neke od ovih dana primjenjivijih su:

"Kandelora,
zima fora,
a za njom gre Sveti Blaž,
koji govori da je laž,
a za njim gre Sveta Kristina,
koja govori da je istina"

te

"Sveta Agata snigom bogata."

Zanimljivosti slične vrste, temeljene na detaljnoj primjeni "Lucijinih brojanica" i opažanjima u prirodi, mogu se pronaći i u Lokvarskom kalendaru.

Takva dugoročna predviđanja dobra su za njegovanje tradicije, ali za svakodnevne životne potrebe ipak je svrsishodnije pratiti svakodnevne meteoinformacije na medijskim platformama HRT-a, među kojima je i HRT METEO aplikacija.

Festa sv. Vlaha

A u njoj za 3. veljače 2020. godine za Dubrovnik i južni Jadran postoji: sunce i puno oblaka, te još jugoistočni vjetar i temperatura "12/16", što znači da onima koji će biti u procesiji i oko nje - neće trebati toplija zimska odjeća i obuća. No, kad god je puno oblaka postoji i barem mala vjerojatnost poneke kišne kapi pa ako planirate biti na otvorenome tijekom Feste sv. Vlaha -  provjerite pouzdaniju i detaljniju prognozu u nedjelju, i posebice u ponedjeljak ujutro - možda najbolje ili u HRT METEO aplikaciji ili u vijestima na HR Dubrovnik, a i u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".