Natašina posljednja prognoza, bez dubioza

U srijedu su se pokazali prilično dobrima "oprezni" naslovi: "Stabilnije..." i "Većinom suho", budući da atmosfera nije bila sasvim stabilna, što su ponajviše uočili mnogi u središnjoj Hrvatskoj, gdje je bilo poslijepodnevnih kratkotrajnih pljuskova - i to ne samo kiše, nego i snijega, pa i tuče. A neki su bili svjedoci i munja i gromova... Zanimljivo je podsjetiti i kako su s Puntijarke - meteorološke postaje DHMZ-a na Medvednici, u 7 sati dojavili 4 cm snijega, a u 19 sati, nakon još jednog iznadprosječno toplog dana - samo tragove snijega. Meteoroloških pojava napretek. Dostojnih prevrtljivoj veljači.

I sljedećih će dana biti promjenljivo, povremeno i vjetrovito, te i dalje relativno toplo, unatoč povremenim jutarnjim temperaturnim "minusima" u kopnenom području, osobito u četvrtak i za vikend.

I pritom će sunčanije i uglavnom suho biti veći dio četvrtka, te u drugom dijelu petka i tijekom vikenda. Kiša je pak u većini Hrvatske najvjerojatnija od četvrtka kasno navečer do petka prijepodne, kada ponegdje u gorju može biti i snijega, te ponovno potkraj ponedjeljka i u utorak.

I južina bi nekima mogla smetati, najprije tijekom četvrtka, kada će poslijepodne zapuhati često umjeren, gdjegod i jak, na udare i olujan jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, pri čemu će se tlak u desetak sati sniziti i za više od 10 hPa. Nepovoljne biometeorološke prilike zbog južine će vrlo vjerojatno biti i potkraj nedjelje i tijekom ponedjeljka...


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a, i to posljednji put jer...

Nataša uskoro neće biti "naša"!
Mislim, HRT-ova i DHMZ-ova.
Imat će pregršt novih izazova!
I ostvarenje nekih drugih snova.
Srećom, ostaje u meteorološkom "zanatu",
radeći u svjetski poznatom Eumetsatu...


Na HTV-u je "vedrila i oblačila" od 1995. godine, a od godine prije i na HR-u!

A kad se već spominje HR - Hrvatski radio - povodom 13. veljače - Svjetskog dana radija - valja podsjetiti kako se ujutro najnovije meteorološke informacije mogu čuti upravo u radijskom programu, i to ne samo u redovitim vijestima, nego i tijekom posebnih razgovora s meteorolozima, i to s diplomom PMF-a i višegodišnjim iskustvom u radu.Četvrtak: relativno toplo, ali na kopnu uz hladno jutro. Naoblačenje, ponegdje kiša...

dr. sc. Nataša Strelec Mahović: "U četvrtak će na istoku zemlje najniža temperatura biti većinom od -3 do 0 °C. Danju će prevladavati sunčano, a uz jačanje jugoistočnog i južnog vjetra temperatura će danju porasti na vrijednosti između 11 i 13 °C.

U središnjoj Hrvatskoj će biti barem djelomice sunčano. Uz jačanje jugozapadnjaka poslijepodne i osobito prema kraju dana oblaka će sa zapada biti sve više pa navečer u najzapadnijim predjelima mjestimice može biti i kiše. Jutro će biti hladnije nego u srijedu, uz temperaturu većinom od -3 do 0 °C, a najviša dnevna malo viša od utorka - od 11 do 14 °C.

Nakon djelomice sunčanog prijepodneva u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu poslijepodne će se naoblačiti, a navečer će biti i kiše. U noći na petak mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni i južni vjetar, na otvorenome moru sjevernog Jadrana umjereno i  jako jugo. Jutarnja temperatura u gorju od -5 do -2 °C, dnevna od 7 do 12 °C, a na sjevernom Jadranu ujutro od 3 do 8 °C, a danju od 12 do 14 °C.

U Dalmaciji će se još zadržati sunčano uz umjereno, na otvorenome moru i jako jugo. More će biti umjereno valovito, samo na otvorenome i valovito. Temperatura zraka najniža jutarnja od 6 do 9 °C, u unutrašnjosti od -5 do -1 °C, a najviša poslijepodnevna između 12 i 15 °C.

Na jugu Hrvatske većinom sunčano, uz jugo, koje će pojačati u drugom dijelu dana, a navečer i u noći okrenuti na južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti i samo oko 1 °C, a najviša dnevna od 13 do 16 °C."

I sljedećih dana promjenljivo i relativno toplo...

"U noći na petak te u petak prijepodne u unutrašnjosti će mjestimice biti kiše, moguće i grmljavine. U drugom dijelu petka vrijeme će se postupno smiriti pa će za vikend i početkom sljedećeg tjedna ponovno prevladavati sunčano, uz novi porast temperature zraka, koja će se u subotu malo sniziti u odnosu na petak, posebice ujutro, a valja spomenuti kako će i u nedjeljno jutro biti temperaturnih "minusa". U utorak se povećava vjerojatnost za novo naoblačenje i kišu.

Na Jadranu će u noći na petak i u petak ujutro ponegdje biti kiše, a mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Zatim će se postupno razvedriti, najprije na sjevernom Jadranu, te će do kraja tjedna prevladavati sunčano. Vjetar će okrenuti na sjeverozapadni, uz obalu i buru s kojom će temperatura u dane vikenda biti malo niža. Jugo će ponovno zapuhati početkom idućeg tjedna i najaviti kišu koja je moguća u utorak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.