Za veljaču relativno toplo, ali primjereno promjenjivo

I posljednji tjedan ove iznimne veljače bit će iznadprosječno topao za ovo doba godine, ali i promjenjiv, pa i relativno vjetrovit.

Kiše će svakodnevno biti barem ponegdje, a najčešća i u većini Hrvatske najobilnija bit će sredinom tjedna. Tada je u gorju i vrlo velika vjerojatnost snijega, a potkraj srijede i u noći na četvrtak i u nekim je nizinama moguća poneka pahulja, pa i više njih. A nakon oborina slijedi razvedravanje i jutarnji temperaturni "minusi", u gorju i zamjetniji, uglavnom potkraj četvrtka i u petak pa je Marko Vučetić, dipl. ing., agrometeorolog DHMZ-a u "Plodovima zemlje" s razlogom preporučio: "
Svakako savjetujemo vam oprez zbog hladnoće." No, već od petka je sve vjerojatnija nova južina, zatopljenje, kiša...

Za veljaču - ništa neobično, ali na promjene vremena osjetljivijima svakako neugodno jer će i biometeorološke prilike biti često nepovoljne, najprije zbog južine i zamjetnog pada tlaka od potkraj ponedjeljka do srijede...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Ponedjeljak: većinom suho, relativno toplodr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu slabe mjestimične kiše biti uglavnom u prvom dijelu dana. Jutro će biti neuobičajeno toplo, a popodne uz više sunčanih razdoblja najviša temperatura oko 12 °C. Mjestimice će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj pak sjeveroistočni, uz također oblačniji prvi dio dana, a malo kiše ponegdje može pasti ujutro, većinom onena sjeveru. Jutarnja temperatura između 6 i 8 °C, a popodnevna od 12 do 14 °C.

Danju će podjednako relativno toplo biti i u gorju, a na obali sjevernog Jadrana temperatura će porasti i do 17 °C. Vjetar uglavnom slab, samo u gorju u noći još umjeren jugozapadni, a danju sjeveroistočni. Oblaka će biti više ujutro, kada na širem riječkom području postoji mogućnost i za pokoju kišnu kap.

U Dalmaciji sunčano i danju ugodno toplo, ujutro duž obale ponegdje burin zatim slab vjetar promjenjiva smjera. Dok će jutro u unutrašnjosti još biti prohladno, na obali uglavnom temperatura od 7 do 9 °C, a najviša dnevna između 15 i 17 °C.

Podjednake vremenske prilike bit će i na jugu Hrvatske - sunčanih sati mnogo, a temperatura vjerujem mnogima ugodna, do 17 °C. Uz slab vjetar i more će biti mirno ili malo valovito."

U nastavku tjedna promjenjivo, te i dalje relativno toplo, ali...

"Na kopnu u nastavku novoga tjedana promjenjivo vrijeme. U vjetroviti utorak slabe kiše bit će ponajprije u gorju, a u srijedu oborina će biti česta, lokalno i obilnija. S padom temperature prema večeri i u noći na četvrtak u gorju je moguć i snijeg. Četvrtak donosi smirivanje vremena, a slabe oborine bit će još na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije. Prema kraju tjedna s jugozapadnjakom opet raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu.

U utorak na Jadranu jugo u jačanju, a malo kiše moguće je na sjevernome dijelu. Glavnina kiše past će u srijedu, mjestimice i izraženije, praćene grmljavinom. Bit će vjetrovito, uz povremeno jak i vrlo jak jugozapadnjak i oštro. U četvrtak će okretati na sjeverozapadnjak, nakratko i buru, a sa sjevera će se razvedravati. No već od petka s jugom ponovno nestabilnije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.