"Hladan vjetar poljem piri..."

Nekada popularna meteorološko-ljubavna pjesma "Hladan vjetar poljem piri" bila je među nekoliko najdražih svojedobno omiljenoga, sada pokojnoga, ali i dalje od mnogih rado spominjanoga Tomislava Vučetića, dipl. ing., jedne od legendi meteorologije, i napose televizijske vremenske prognoze u ovom dijelu Europe.

Tomislav Vučetić

Ova je godina njegovih mnogobrojnih "okruglih" godišnjica:
- rodio se prije 85 godina - 24. siječnja 1935.
- prije 40 godina imenovan je za direktora tadašnjeg RHMZ-a, sada DHMZ-a - 31. siječnja 1980.
- umirovljen je prije 25 godina - 15. prosinca 1995.
- umro je prije 20 godina - 25. veljače 2000.Prvi školovani meteorolog na čelu hrvatskog hidrometeorološkog zavoda

Ne samo što je bio vrstan meteorolog - prognostičar, jedan od pionira vremenske prognoze na TV Zagreb, nego je bio, prema pisanju njegovog kolege i još jedne meteorološke legende - pokojnoga mr. sc. Milana Sijerkovića: "prvi školovani meteorolog koji je zauzeo čelno mjesto u hrvatskoj hidrometeorološkoj službi".

Nakon početnog školovanja u rodnom Herceg-Novom, završio je Srednju meteorološku školu i zaposlio se u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) Crne Gore kao meteorolog - prognostičar. 1956. godine je došao u Zagreb i počeo raditi u zrakoplovnoj-meteorološkoj službi. Uz rad je upisao PMF i 1963. godine pod mentorstvom prof. dr. sc. Branka Maksića diplomirao geofiziku s meteorologijom s radom "Fjörtoft-ove metode kratkoročne prognoze vremena". Ostatak radnog vijeka proveo je u tadašnjem RHMZ-u, kasnije Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ-u), najprije kao načelnik Sinoptičko-aerološkog sektora, kasnije i kao direktor zavoda, koji se tijekom njegovog mandata značajno tehnološki razvio - modernizirao - između ostaloga: uvođenjem automatske obrade podataka, proširenjem mreže meteoroloških postaja s automatskim postajama, uvođenjem satelitske meteorologije i objektivnih metoda numeričke vremenske prognoze...

Prvi stalni predstavnik RH u SMO

Odigrao je važnu ulogu i nakon osamostaljenja Republike Hrvatske i prilagodbe tadašnjeg RHMZ-a u DHMZ, te njegovog povezivanja sa svjetskom meteorološkom mrežom. Stjecanjem te samostalnosti i prijemom Republike Hrvatske u Svjetsku meteorološku organizaciju (SMO) Tomislav Vučetić bio je i prvi stalni predstavnik RH u SMO.

Prvi meteorolog TV Zagreb

A nakon što je "led probila" pokojna meteorologinja dr. sc. Vesna Jurčec 18. 12. 1958. u tadašnjoj "Emisiji za poljoprivrednike" - Tomislav Vučetić bio je i prvi meteorolog - stalni suradnik TV Zagreb. I to kakav!? Osmislio je sadržaj meteoroloških izvještaja, često i sam ilustrirao meteopriloge. Zbog svoje ne samo stručnosti, nego i zanimljivosti, ležernosti, duhovitosti, naočitosti i šarma postao je jako popularan, osobito od mnogih žena čak i omiljen...

Promotor meteorologije, "šarmer s pokrićem", kuglač...

Osim na Radio Zagrebu i TV Zagreb promociji meteorologije pridonio je i mnogobrojnim stručno-popularnim predavanjima. I pritom je još bio druželjub, i u društvu aktivan - čak i sportski - sudjelovao je u sportskim igrama tadašnjih republičkih hidrometeoroloških zavoda te bio utemeljitelj i aktivni član Kuglačkog kluba "Hidrometeor", koji je bio partner s Kuglačkim klubom "HRT".

U spomen na ovog meteorološkog "šarmera s pokrićem", u subotu, 29. veljače 2020., uz vjerojatnu južinu i iznadprosječno visoku temperaturu zraka, na kuglani u Velikoj Gorici od 9 sati održat će se 20. Kuglački memorijal "Tomislava Vučetića"...izvori:
DHMZ, 1998.: "50 godina rada DHMZ-a 1947 - 1997", DHMZ, Zagreb, 288 str.
Milan Sijerković, 2009.: "Hrvatski vremenoslovci - crtice iz povijesti hrvatske meteorologije", DHMZ, Zagreb, 281 str.
Geofizički odsjek PMF-a, 2011.: "Nulla dies sine observatione - 150 godina Geofizičkog zavoda u Zagrebu", PMF, Zagreb, 232 str.