O ženama, kuhinjama, meteokarikaturama...

Želja za nastavkom tradicije promocije žena u meteorologiji i meteokarikaturi ove je godine uoči Međunarodnog dana žena, kada je napisana velika većina ovoga teksta, rezultirala proširenjem suradnje s inače malobrojnim karikaturisticama - članicama Hrvatskog društva karikaturista (HDK), a i prvom meteorologinjom u popularnom glazbeno-natjecateljskom showu "Zvijezde pjevaju". Naravno, u nastavku je i podsjećanje na neke od prvih žena u određenim područjima hrvatske meteorologije, kao i na druge meteorologinje - suradnice HRT-a...

Karikature na temu meteorologije i kuhinje na HRT-u

Osim novih zanimljivih uradaka karikaturistica na temu meteorologije, u privitku se mogu vidjeti i radovi koji će neke možda podsjetiti na nedavni kulinarski show HRT-a "Kuhan i pečen" urednica - gle čuda - žena: Andrijane Škorput i Mirne Dvorščak!? Razlog je tema ovogodišnje 25. Međunarodne izložbe karikatura Zagreb 2020, u organizaciji HDK-a: "Kuhinja (gastronomija, kuhanje, chefovi, restorani, catering ...)".

Stoga su već sada vidljivi radovi ne samo karikaturistica, nego i karikaturista - dosadašnjih suradnika ovog već dvogodišnjeg svojevrsnog projekta: "Meteorologija u karikaturi - karikatura u meteorologiji". Naravno, kao i prošlih godina, među kojima je tema ove svjetski znane izložbe HDK-a bila i "Meteorologija (vrijeme, klima, prognoze i sl.)" - i ove godine radove mogu poslati i ne-članovi HDK-a, te se pritom nadati da će se barem jedna od karikatura pojaviti na izložbi u Galeriji "Klovićevi dvori", kao i u katalogu izložbe.

Rok za dostavu radova zbog koronastanja produljen je do 30. travnja 2020., a ostvare li se prognoze - u žiriju koji odlučuje koje će karikature biti na izložbi i koje će biti nagrađene - bit će i jedna od kuharskih zvijezda iz showa "Kuhan i pečen"!

Raspjevana meteorologinja u showu "Zvijezde pjevaju"

A među natjecateljicama glazbeno-natjecateljskog showa "Zvijezde pjevaju" već se nalazi meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.!

Kristina je prognostičarka u Sektoru za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. U emisijama i prilozima s vremenskom prognozom na HR-u može se slušati od 23. lipnja 2016., a od 18. lipnja 2018. i gledati u HTV-emisijama "Dobro jutro, Hrvatska" i "Vrijeme" nakon podnevnog Dnevnika. Na jesen ćemo moći procjenjivati i je li bolja prognostičarka ili pjevačica. Ili je možda podjednako dobra i u jednom i u drugome, bez obzira na vremenske uvjete, a i vrstu pjesme. Uostalom, ova "polumeđimurka" za sebe kaže: "Volim pjevati i uživam u glazbi. Ona je od mladosti dio mojeg života. Nadam da ću to moći prenijeti i na gledatelje. Osim što slušam različitu glazbu, od klasične, rocka, mjuzikala, popa, jedna od mojih velikih ljubavi je i međimurska glazba." Bez obzira koju pjesmu pjevala i koliko se dugo zadržala u showu, nada se da na pozornici uz Ivana Zaka neće biti uznemirena i u strahu kao kada leti zrakoplovom, nego da će ostati smirena kao kada se bavila padobranstvom i skakala iz zrakoplova!? A ja se nadam da neće brzo "iskočiti" iz showa, nego da će dugo uživati u njemu i pjevanju, a i dodatnoj promociji meteorologije.

Poznate hrvatske meteorologinje...

A hrvatsku meteorologiju na svjetskom nivou promovirala je, a da to nije ni znala - i Štefanija Tomaić, r. Vukušić, ne samo prva, nego do sada i jedina motriteljica na Zavižanu - najvišoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a. O Štefaniji je svojedobno pisala čak i Svjetska meteorološka organizacija (SMO). Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) prošlih je pak dana objavio priču o sadašnjoj ravnateljici DHMZ-a - dr. sc. Branki Ivančan Picek - tek drugoj meteorologinji na čelu više od 70 godina "starog" DHMZ-a. A njegova prva ravnateljica - dr. sc. Nataša Strelec Mahović, u skladu sa svojom prvom hrvatskom ženskom disertacijom na području satelitske meteorologije, odnedavno je postala i prva Hrvatica - instruktorica za korisnike EUMETSAT-a.

U Europi, pa i šire, mnogi znaju i za druge hrvatske meteorologinje-prognostičarke i još bivše i/ili sadašnje suradnice HRT-a - još od pokojne dr. sc. Vesne Jurčec - prve meteorologinje na TV Zagreb - do mnogima omiljenih, ali ne više i na HRT-u redovito ili uopće čujnih i vidljivih Ankice Stojanović, Marije Mokorić, dipl. ing., dr. sc. Vlaste Tutiš, Dunje Mazzocco Drvar, dipl. ing. i već spominjane dr. sc. Branke Ivančan Picek, do i dalje nazočnih u meteoemisijama i prilozima na medijskim platformama HRT-a: dr. sc. Tanje Renko, dr. sc. Petre Mikuš Jurković, Dunje Plačko Vršnak, dipl. ing., Ivane Havrle Kozarić, dipl. ing., Tomislave Hojsak, dipl. ing., Matee Martinković, mag. phys.- geophys. i Ane Petrov, mag. phys.- geophys., kao i za one koje su "zaštitnice pomoraca": Lidiju Fuštar, dipl. ing. - prvu prognostičarku u PMC DHMZ-a, te Katu Botica, mag. phys. - geophys., Danijelu Vlašić, mag. phys. - geophys. i Josipu Kuzmić, mag. phys. - geophys., a tu su još i agrometeorologinje: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., i Petra Sviličić, mag. phys. - geophys., kao i biometerologinje - donedavno dr. sc. Ksenija Zaninović te i dalje povremeno mr. sc. Lidija Srnec, u posljednje vrijeme i Lidija Cvitan, dipl. ing.

Valja se nadati da će ih sljedećih godina biti još i više, i da će biti još uspješnije nego do sada, i dostojno promovirati hrvatsku meteorologiju, ne samo baveći se strukom, nego i drugim aktivnostima, pa i pjevanjem, a možda i (meteo)karikaturom...

Bili kuhani ili pečeni,
ili zbog vrućine "skuhani" i od jakog sunca opečeni,
ili pak smrznuti i zbog "debelih minusa" (p)o(t)hlađeni,
nadam se da ste do sada bili zbog meteokarikature nasmiješeni!?

A i da će to biti i sljedećih dana, tjedana i mjeseci,
u kojoj će biti i: "kuhaj", "pirjaj", "blanširaj", "peci"...
Na žalost, ne više u "Kuhan i pečen" serijalu,
koji je od mnogih zaslužio pohvalu,
nego zbog nove međunarodne izložbe karikature,
koja će potaknuti crtanje i novih jela - a i stara pure.

Zbog teme: "Kuhinja",
već mnoga ideja tinja.

A i s njom i bez nje - bilo jugo ili bura - tu je meteokarikatura!