30 godina teleteksta HRT-a i nove meteoinformacije DHMZ-a

28. travnja 1990. godine prvi je put emitiran teletekst HRT-a. Ne znam je li na samom početku imao i meteorološke informacije, osim vjerojatno vremenske prognoze, ali znam da ih od 2020. godine ima kao nikada do sada. I izmjerenih, već doživljenih, i prognoziranih. I to vidljivih ne samo pomoću televizijskog prijemnika na svim programima HTV-a, nego od 1998. godine i na internetskim stranicama HRT-a.

Pritom se ne smije zaboraviti da od 2007. godine na 888 teletekst stranici postoji titlovani sadržaj informativnih emisija, uključujući i emisije u kojima gostuje meteorolog(inja) ili samo govori vremensku prognozu. Ta je usluga namijenjena ponajprije osobama oštećena sluha, ali se njome služi i sve mnogobrojnija starija populacija, stranci koji uče hrvatski jezik i oni koji u tišini žele pratiti program.

Teletekst - staromodan, ali mnogima pogodan i koristan

Teletekst je za mnoge staromodan i zastarjeli izvor informacija, koji neke veterane računalnih igara možda podsjeća na "pac-man"-a, ali za također još mnoge - uz vijesti radija i televizije - jedini izvori informacija, posebice za one koji nisu vični suvremenim načinima komunikacije ili im oni nisu dostupni, a i nemaju mogućnosti pratiti tiskovine.

Osim mnogobrojnih drugih informacija, na teletekstu HRT-a mogu se pronaći i meteorološki podaci koji svakodnevno postoje zahvaljujući djelatnicima DHMZ-a - od motritelja na meteorološkim postajama diljem Hrvatske, ne samo glavnim postajama, nego odnedavno i klimatološkim, preko meteorologa do informatičara.

Stoga natpis: "informacije priprema DHMZ " znači da djelatnici HRT-ove službe Novi mediji više ne prepisuju i ne skraćuju tekstove, nego se isti računalnim programima i procedurama koje su pripremili i održavaju informatičari DHMZ-a izravno prebacuju sa servera DHMZ-a na server za teletekst HRT-a, i to više puta dnevno s ciljem postojanja uvijek najnovije moguće meteoinformacije. Naravno, pritom su pogreške moguće, ali samo ne namjerne.

METEOSTRANICE TTX-a

Meteorološke informacije povremeno se pojavljuju na teletekst stranicama vijesti, a redovito se, više puta dnevno, osvježavaju na sljedećim stranicama:

451 vremenska prognoza za Hrvatsku za tekući i sutrašnji dan
452 izgledi vremena u Hrvatskoj sljedeća 3 dana
453 sažeti opis vremena i temperatura u 4 termina mjerenja tijekom dana, s čak 74 meteorološke postaje DHMZ-a i mjesta s jučerašnjom najvišom dnevnom temperaturom zraka i današnjom najnižom
454 pregled različitih meteoroloških elemenata u više termina tijekom dana za Zagreb, Osijek, Rijeku i Split
455 biometeorološka prognoza DHMZ-a i Zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar”
456 prognoza za Jadran za pomorce od 6, 12 i 19 sati
457 temperatura mora u više termina mjerenja na meteorološkim postajama DHMZ-a na kojima se mjeri
458 visine snijega na meteorološkim postajama DHMZ-a u ujutro i navečer
459 sažeti opis vremena za 54 mjesta u Europi ujutro i poslijepodne