I 2. dana Kurban-bajrama ugodnije u hladovinama

I početkom kolovoza nastavit će se vruće razdoblje započeto potkraj srpnja - koji je nakon kojekakvih meteoroloških i hidroloških događanja bio većinom prosječno topao, te po količini oborine prilično raznolik - ponegdje prilično suh u južnijim hrvatskim krajevima, ali i mjestimice "ekstremno kišan" u sjevernijima.

Stoga će i tijekom vikenda prevladavati sunčano i vruće, mnogima i sparno, uz tople noći ne samo na većini Jadrana, nego i ponegdje u unutrašnjosti. Naravno, i dalje će u mnogim krajevima postojati opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Pritom su mjestimice mogući i pljuskovi s grmljavinom, pa i tučom, ali rjeđe nego tijekom petka - u subotu uglavnom u gorju i Dalmaciji, a u nedjelju u Istri i na dijelu sjevernog Jadrana.

Početkom novoga tjedna diljem Hrvatske će biti nestabilno, osobito od ponedjeljka navečer do utorka navečer, kada je vrlo velika vjerojatnost čestih pljuskova i grmljavine, a osvježenje je sigurno - najprije na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti, zatim i na istoku, pa i jugu zemlje. Ponegdje su moguća i olujna nevremena - oluje uoči "Oluje" - a na Jadranu i pijavice.

No, već tijekom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja slijedi stabilizacija vremena, te uz pretežno sunčano vrijeme i ponovni porast temperature pa će u drugom dijelu sljedećega tjedna opet biti vruće, nekima i sparno.

A za nautičare i ostale koji plove - i koji su propustili Regionalni dnevnik četvrtkom i posebnu prognozu Ranka Ševeljevića, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a - valja spomenuti i jačanje juga tijekom ponedjeljka, te umjerenu, gdjegod i jaku buru u utorak i srijedu. Još neke zanimljivosti vremena sljedećih dana sudionicima u prometu mogu se uobičajeno saznati u meteorološko-prometnoj prognozi koja je već tjednima dio "Istraga prometnih nesreća".

Premda se već dugo zna - može biti korisno ponoviti - u tijeku je izbor fotografija za kalendar za 2021. godinu Svjetske meteorološke organizacije. U mnogobrojnim prošlim promovirala se Hrvatska. Zašto ne bi i u novome?

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Subota: većinom sunčano i vruće, ali nestabilnomr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu će na istoku zemlje prevladavati sunčano, vruće i sparno. Umjerene naoblake bit će u zapadnim krajevima. Vjetar većinom slab sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka oko 20 °C, a najviša dnevna od 31 do 33 °C.

Podjednaka pa i još malo toplija noć bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a dan vruć, uz pretežno sunčano vrijeme, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab.

I na sjevernom Jadranu sunčano i vruće. U gorskim krajevima uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Uz obalu će u noći i ujutro puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, koja će brzo oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura mora od 25 do čak 28 °C. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19 °C, uz obalu između 22 i 25 °C. Najviša dnevna od 28 do 30 °C, na moru između 33 i 35 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti i vrlo vruće, uz mogućnost pljuskova, osobito uz granicu s BiH. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak, pri ćemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 21 do 26 °C, a najviša dnevna od 33 do 37 °C.

Samo malo manje vruće bit će na jugu Hrvatske, gdje uz umjeren razvoj oblaka mjestimice može biti kiše, pa i u obliku kratkotrajnih pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni."

Do ponedjeljka vruće, uz rijetke pljuskove, pa promjena..

"U nedjelju i ponedjeljak u unutrašnjosti pretežno sunčano i malo manje vruće. Ponegdje će biti pljuskova, i to uglavnom u gorju, a potkraj ponedjeljka i u utorak prolazno naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom uz osvježenje. Pljuskovi mjestimice mogu biti izraženiji.

I na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak pretežno sunčano i vruće. Potkraj ponedjeljka na sjeveru pljuskovi i grmljavina, koji će se u noći na utorak i tijekom utorka proširiti duž cijele obale. Ponegdje pljuskovi mogu biti i obilni. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, u ponedjeljak jugo, a u utorak na sjevernom i srednjem dijelu prolazno umjerena i jaka bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.