Pozor: počinje školska ura, a gdjegod i kiša, jaka bura

"Prvi će dan škole uglavnom u kopnenim predjelima biti malo svježiji i oblačniji, uz mogućnost za kišu, a na sjevernom dijelu Jadrana zapuhat će bura, mjestimice i jaka, s olujnim udarima.", prognozirao je Krunoslav Mikec, dipl. ing., u nedjeljnim HTV-ovim emisijama "Vrijeme".  Pritom se znatnije teškoće u prometu malo vjerojatne, ali valja upozoriti na veću pozornost zbog početka školske godine, i to naravno ne samo u ponedjeljak, nego i u nastavku novoga tjedna.

Pritom će u utorak još ponegdje biti promjenjive naoblake, na Jadranu i gdjegod jake bure, uglavnom u kopnenom području i svježine, a u nastavku će tjedna opet biti većinom mirnije, sunčanije i toplije, mjestimice vrlo vjerojatno i vruće...
Stoga će "vladati povoljni vremenski uvjeti sjetvu ozimog graška i drugih grahorica", spomenuo je, između ostaloga, Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u najnovijoj agrometeorološkoj prognozi za "Plodove zemlje".

A više o dugoročnijoj prognozi za rujan, kao i ostale mjesece u nastavku klimatološke jeseni, te o trenutačno najvjerojatnijoj prognozi za zimu, kao i o još nekim zanimljivostima iz svijeta meteorologije može se spoznati u najnovijem internetskom Meteo kutku HRT-a.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

U ponedjeljak većinom oblačnije, ponegdje i svježije i vjetrovitije...Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljive naoblake uz sunčana razdoblja. Ponegdje može pasti malo kiše pri čemu je vjerojatnost za nju od zapada prema istoku sve manje. Uz slab i umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar najviša temperatura zraka bit će malo niža nego u nedjelju, uglavnom od 23 do 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj još manje toplo, s najvišom temperaturom između 20 i 23 °C. Najniža jutarnja pak od 14 do 16 °C. Oblačniji će biti prvi dio ponedjeljak, kada mjestimice treba računati na malo kiše, a poslijepodne su osobito na sjeverozapadu izgledna duža sunčana razdoblja. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

I u Lici i Gorskome kotaru vjetrovitije nego u nedjelju, uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom te najvišom temperaturom zraka od 18 do 22 °C. Na sjevernom Jadranu uglavnom sunčano, samo ponegdje uz mogućnost za poneku kap kiše, a zapuhat će bura koja će jačati i podno Velebita mjestimice biti jaka s olujnim udarima. Najviša temperatura zraka od 24 do 27 °C.

U Dalmaciji toplije, između 27 i 31 °C, uz obilje sunca tijekom dana. Nakon slabog do umjerenog juga u noći i prijepodne, od sredine dana na sjeveru Dalmacije okrenut će na buru, a prema jugu će ponegdje puhati jugozapadnjak. More malo i umjereno valovito.

Podjednako valovito bit će i na krajnjem jugu naše domovine, gdje će također u noći i prijepodne biti juga, a sredinom dana i poslijepodne jugozapadnog vjetra. Nastavit će se niz sunčanih i vrlo toplih dana, mjestimice i vrućih dana, uz najvišu temperaturu zraka od 28 do 31 °C."

U utorak još promjenjiva naoblaka i gdjegod jaka bura pa sunčanije, mirnije, toplije...

"U utorak će više oblaka još biti ponegdje na istoku unutrašnjosti, drugdje pak uglavnom sunčano. Pretežno sunčano i idućih dana, ujutro s mjestimičnom maglom, a od srijede i uz porast temperature.

Na Jadranu sunčano te i dalje vrlo toplo, ponegdje i vruće, u utorak još s burom, koja će na sjevernom dijelu ponegdje biti jaka s olujnim udarima, uglavnom podno Velebita u prvom dijelu dana. U drugoj polovini tjedna većinom slabiji vjetar, ali na sjevernom dijelu još ponegdje može biti jake bure.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.