DHMZ: U 2021. novo superračunalo i radari - "meteostražari"

Tijekom 2021. godine hrvatska će meteorologija dobiti novo superračunalo, a po prvi put i radar koji će napokon pokrivati veći dio Jadrana.

"Generacijska je to prilika za hrvatsku meteorologiju.", rekla je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" dr. sc. Branka Ivančan Picek, Glavna ravnateljica DHMZ-a.

Superračunalo

Nedavno je DHMZ s tvrtkom "Atos" potpisao petogodišnji ugovor za nabavu i održavanje superračunala BullSequana XH2000, koje će biti plaćeno sredstvima strukturnog projekta AIRQ.

Superračunalo će omogućiti četiri puta brži izračun vremenske prognoze računalnim modelom ALADIN u usporedbi s postojećim superračunalom starim 7 godina, te pouzdanije i detaljnije vremenske prognoze i ranija i kvalitetnija upozorenja na opasne vremenske pojave, a koristit će se i za sustav upravljanja i praćenja kvalitete zraka te omogućavanje korisnih podataka gospodarstvu i organizacijama za zaštitu okoliša, kao i za razvoj modela za procjenu prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari, klimatološka istraživanja...

Instalacija i početak rada superračunala je do kraja travnja 2021. godine.

Meteorološki radari

A do kraja 2021. godine u planu je praćenje radarskih slika oblaka s većeg dijela Jadrana, i to pomoću 6 C-band Doppler radara, koji će se postaviti u Debeljaku kod Sukošana, u okviru Projekta modernizacije meteorološko motriteljske mreže u RH - METMONIC.

Za postavljanje tog meteorološkog radara i još 5 novih - kojim će napokon biti pokrivena cijela RH - kao i sustava za prikupljanje, obradu, konverziju i distribuciju radarskih mjerenja - DHMZ je potpisao ugovor sa zajednicom ponuditelja tvrtkom - Zagrel d.o.o i proizvođačem Vaisala OYJ.

Osim u Debeljaku, novi radari postavit će se i u mjesto Goli kod Labina, Uljenje na Pelješcu te u Gradištu kod Županje, a zamijenit će se postojeći na Bilogori i Puntijarki. S tim će se omogućiti sustav praćenja razvoja olujnih oblaka te prostorne razdiobe količine i intenziteta oborine nad cijelom Hrvatskoj i bližom okolicom, kao i pouzdanija upozorenja na mogućnost velike količine oborine u kratkom vremenu, te pouzdanije i detaljnije prognoze.

dr. sc. Branka Ivančan Picek: "U razvoju je aplikacija, platforma za prihvat svih podataka koji će biti vezani uz meteorologiju i hidrologiju, njihovu obrada i kontrolu, kao i za pristup svih korisnika toj platformi i ti podaci će biti na raspolaganju svima."

Osim ovih projekata valja podsjetiti i kako je pred završetkom i projekt za izgradnju nove zgrade DHMZ-a, koja je u planu već dugo, i puno prije potresa koji je onemogućio rad u staroj zgradi na Griču.