Sunce grije more sinje, a u nizinama oblačno Martinje

I u srijedu će, na blagdan svetoga Martina, na Jadranu i u višem gorju, te u većini unutrašnjosti Istre i Dalmacije biti sunčano i iznadprosječno toplo, a u ostalim će krajevima prevladavati oblačno i maglovito, uz čestu izmaglicu i rosulju. Normalno odvijanje prometa ponegdje na sjevernom Jadranu, uglavnom podno Velebita, onemogućavat će jaka bura s olujnim udarima.

Stabilno će se razdoblje nastaviti i u drugom dijelu tjedna, ali uz povećanje vjerojatnosti za sunčana razdoblja i blagi porast temperature zraka i u nizinama kontinentalnog područja, dok će magla, niski oblaci i rosulja biti mogući na većini Jadrana, uz malo manje topline nego do ove srijede.

Povodom Martinja, osim prigodne meteokarikature, objavljen je i najnoviji internetski Meteo kutak o povezanosti pučkih izreka i dugoročne prognoze, a evo i podsjetnika na prošlogodišnje rime, želje i savjete:

Tko pije - nek' vozač nije!
I nek' si onemogući nevolje s predstavnicima policije.

A i kada ste trijezni - u prometu budite oprezni.


Naravno, evo i novih meteomartinjskih stihova - možda barem malo nekoga razvesele u ova mnogima tmurna vremena, ne samo u meteorološkom smislu:

Ako štujete običaje svetog Martina,
i planirate osjetiti okus tanina,
i još vam je vozačka dozvola draga, mila
- pazite se podanika svetog Mihovila...

A sad bez vina i loze
evo i nove prognoze,
i još u dvanaestercu, al' bez čira,
s ciljem da vas zanimljivo informira:

Sunce nastavlja grijati more sinje,
pa i poticati obalno raslinje,
ali na putu do nizina "zapinje"
pa će oblačno biti ovo Martinje.

A ako vam nije dosta - evo i deseterca:

Vidjeli kupače ili inje,
bez vjetra koji jedra napinje,
il´ s kojekakvim koji vas kinje,
nemojte se "napiti ko s..."

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

A povodom Interlibera, ove godine samo virtualnog, djeluje prigodno podsjetiti i na knjige s meteorološkom tematikom. Možda neke potaknu na bavljenje meteorologijom, pa i studiranje na PMF-u?!

I u srijedu bez znatnije promjene...
I u srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno i maglovito, sa slabom kišom ili rosuljom. Uz većinom slab jugoistočnjak, uglavnom uz Dunav ponegdje i umjeren, temperatura zraka bit će od 5 do 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj između 5 i 8 °C, također uz tmuran i oblačan dan, ponegdje s maglom, osobito ujutro. U nekim predjelima treba računati i na rosulju ili poneku kap kiše.

Oblačno i u gorju, također mjestimice s maglom te rosuljom ili slabom kišom. Sunčana razdoblja moguća su ponajprije u Lici te u najvišim predjelima. Ujutro je ponovno moguć mraz. Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, a ujutro je magla moguća u unutrašnjosti Istre te uz zapadnu obalu Istre, danju i prema otvorenom moru. Puhat će podno Velebita i dalje bura, na udare ponegdje moguće jaka pa i olujna. Najviša temperatura od 15 do 18 °C.

U Dalmaciji između 17 i 21 °C. No, ujutro u Zagori nije isključen mjestimičan mraz. Puhat će slaba do umjerena bura u jutarnjim i ponovno u večernjim satima, a danju na otvorenome moru sjeverozapadnjak. More većinom malo valovito, uz obilje sunca.

I na krajnjem jugu Lijepe naše dan će obilježiti vedrina i ugodna toplina, pri čemu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, zatim uglavnom na otvorenom umjeren sjeverozapadnjak. Najviša temperatura ponovno oko 20 °C."

Atmosfera i dalje stabilna, ali...

"I u danima koji slijede stabilno, bez veće promjene vremena, pri čemu će u unutrašnjosti porasti vjerojatnost za sunčana razdoblja, ne samo u gorskim područjima već i u nizinskim. Slaba je kiša ili rosulja moguća uglavnom u četvrtak te u noći na petak.

Na Jadranu oblačnije nego prošlih dana, ponegdje s maglom, a mjestimice i s malo kiše na prijelazu od četvrtka na petak, posebno na otvorenome moru. Temperatura zraka malo će se sniziti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.