Jugo jako ljulja jarbole na često kišni dan sv. Nikole

Vrijeme uoči ovogodišnjeg zaštitnika pomoraca za njih i ostale na Jadranu nije bilo povoljno, a na sam također iznadprosječno topli spomendan bit će još nepovoljnije, čak opasno - objavljena su upozorenja crvenog, najvišeg stupnja!

Veći dio dana puhat će jako i
olujno jugo, ponegdje i orkansko pa će more biti većinom jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće čak i uzburkano, a mjestimice će pasti i obilna kiša. U sjevernijim hrvatskim krajevima za mnoge će biti znatno povoljnije, iako uz južinu ne posvuda tiho i suho.

I u manje toplom novom tjednu povremeno će padati kiša, i dalje češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega, a u gorju će vrlo vjerojatno gdjekad biti i snijega. Na Jadranu će nastaviti prevladavati umjereno i jako jugo, a uz obalu sjevernog dijela istočnjak  i bura.

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Relativno topla nedjelja na Jadranu i uz njega kišovita i vjetrovita - sjevernije mirnija, ponegdje i sasvim suhaTomislav Kozarić, dipl. ing.: "Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti iznadprosječno topla i vjetrovita, te djelomice sunčana. Puhat će umjeren do jak jugoistočni vjetar, a najviša temperatura zraka biti i do 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno, uglavnom prema kraju dana mjestimice s kišom, ponajprije u najzapadnijim krajevima. Najniža jutarnja temperatura između 2 i 7 °C, a i danju u mnogim mjestima relativno toplo. Vjetar slab i umjeren jugoistočni.

Još vjetrovitije u gorju te još više na sjevernom Jadranu, gdje će biti oblačno s grmljavinom i često obilnom kišom, uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava, osobito u Istri. U gorju će puhati umjeren do jak jugoistočnjak, a na sjevernom Jadranu jako i olujno jugo uz moguće orkanske udare i na otvorenom uzburkano more. Prema kraju dana jugo u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak. 

Iznimno vjetrovito u nedjelju će biti i u Dalmaciji, pogotovo na srednjem Jadranu, gdje će jugo također biti olujno, uz udare mjestimice veće od 120 km/h, a na otvorenom moru i valove oko 6 metara. Navečer vjetar u slabljenju. Prevladavat će oblačno, povremeno s kišom, osobito u drugom dijelu dana kada će biti i grmljavine i obilnijij pljuskova. Temperatura većinom između 14 i 18 °C, u Zagori ujutro niža.

Na jugu Hrvatske temperatura može porasti i do 19 °C, a ujutro će biti oko 15 °C. Uz umjereno i pretežno oblačno mjestimice će biti kiše, no glavnina vjerojatno prema kraju dana, kada će biti i izraženija, uz moguću grmljavinu. Jugo jako i olujno, a more jače valovito do uzburkano."

U novome tjednu promjenjivo...

"U novom tjednu u unutrašnjosti promjenljivo, pogotovo u srijedu i pretežno oblačno. I dalje mjestimice kiša, najčešće u gorskoj Hrvatskoj, u čijim u najvišim predjelima može pasti i malo snijega jer će temperatura biti u laganom padu.

Na Jadranu vrijeme neće biti toliko nepovoljno kao u nedjelju. Štoviše, u ponedjeljak će se prolazno biti i više sunca. No i dalje će biti povremene kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito od utorka, kada će puhati jako jugo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.