Hoće li nevere, valove, bonacu i vjetar jak i iz mirovine prognozirati Jurica Miljak?

Kad na more smiju ići
i trajekti i kaići
prognozira Jurica Miljak,
iskusni meteostručnjak.

Tako bi se mogli skratiti neki stariji stihovi objavljeni u internetskom Meteo kutku HRT-a jednog od znatno mirnijih dana od ovogodišnjeg spomendana sv. Nikole. Dok na dan zaštitnika pomoraca, na većini Jadrana puše jedno od jačih juga posljednjih godina, vjerojatno i desetljeća, valovi su ponegdje i veći od 6 metara, i još pada mjestimice obilna kiša - red je napisati poneki redak i o meteorologu koji već skoro 4 desetljeća brine o pomorcima prognozirajući im vrijeme i upozoravajući ih o opasnim vremenskim pojavama na Jadranu, a i šire.

Jurica Miljak, dipl. ing., dugogodišnji meteorolog - prognostičar Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, i još voditelj Odjela za upozorenja i pomorsku vremensku prognozu, do kraja 2020. godine odlazi u mirovinu. Zasluženu. U DHMZ-u je od početka radnog staža 1983. godine, nakon što je 1982. na zagrebačkom PMF-u diplomirao s radom "Ovisnost brzine vjetrova na Jadranu o udaljenosti od kopna", pod mentorstvom jedne od trenutačno najiskusnih hrvatskih meteorologinja - prof. dr. sc. Branke Penzar. Višedesetljetni je vanjski suradnik HRT-a, posebice HR Knin i HR Split, a tijekom ljeta i HTV-ovog "Regionalnog dnevnika".

Zanimljiv, iskusan, načitan, elokventan... Jedan od rijetkih meteorologa koji su pokazali želju, zanimanje i znanje i za pisanje u internetskom Meteo kutku HRT-a te tako dodatno promovirati i meteorološku struku, i DHMZ, i HRT, budući da su njegove tekstove katkad prenosili i drugi mediji. Trudio se, kako sam kaže: "ne pisati suhoparno, znanstveno, nego opisivati "stvari" koje se posredno tiču meteorologije, ali i ne moraju biti s njom povezane... Imao sam potrebu proširiti strogo meteorološki aspekt, pa i s malo astronomije i druge zbilje..."

Uostalom, svoju je "širinu" pokazivao i pitanjima i komentarima u veleznanoj "Andromedi" Drugog programa HR-a.

Legende hrvatske pomorske meteorologije: Božo Modrić, Srećko Piasevolli i Ivan Ledić bili su mu učitelji, ali i kolege. Ne bi da je odabrao arheologiju, a malo je trebalo. Srećom je prevladala ljubav za prirodoslovlje, a kad je "služio vojsku" na Lastovu - i za pomorsku meteorologiju.

Danas Jurica Miljak, dipl. ing. s ponosom kaže: "Ovo je jedan od najljepših poslova koje mogu zamisliti."

A novinar, voditelj i urednik Rodoljub Jović s HR Radio Splita za njega pak kaže: "Priču o vremenu zna oplemeniti, zna dodati dodatnu draž i zanimljivost."

Od Jurice su, između ostalih, učile i najmlađe snage hrvatske pomorske meteorologije, a možda je zanimljivo znati kako se potrudio pridonijeti i ponekoj "tabli" prvog hrvatskog stripa posvećenog meteorologiji.

Još o svakodnevnom radu i životu kolege Jurice, kao i njegovo promišljanje o fenomenu vedrog neba, astronomiji kao početku znanosti, povezanosti s Tinom Ujevićem i serijom "Velo misto", te o zanimanju javnosti za meteorologiju i vremensku prognozu koju nikada nije čitao nego govorio, objašnjavao - može se saznati putom emisije "Čovik, vrime, rič"a i kroz nedavno gostovanje u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".Ostvare li se "prognoze" - o Jurici i pomorskoj meteorologiji spoznat će se i kroz prilog Branka Dobrote u emisiji "Pozitivno" - u nedjelju, 13. prosinca 2020. godine na HTV1 i na HRTi platformi, kao i na mrežnim stranicama emisije.

A zainteresirani mogu pročitati i njegova promišljanja objavljena u internetskom Meteo kutku HRT-a o:

- proljeću i njegovim početcima, kalendaru, svemiru, djelovanju nebeske vedrine i još koječemu, uz spominjanje i Vivaldija, i Stravinskog, a i Andrića i Ujevića
- "ljetno - zimskom" računanju vremena
- prostornoj raspodjeli oborine
- vremenu i vremenu, vremenoplovu i ansamblu
- valovima, ne samo na Jadranu
- nepostojanju "zimskog" vremena
- vremenoslovlju i jezikoslovlju
- nekim "uvrnutim astronomsko-meteorološkim pitanjima" "