Od topline do hladnoće, a i o božićnoj zvijezdi što visoko narasti hoće

Prvi dani kalendarske zime bit će povoljni za obavljanje nužnih poljoprivrednih radova prije blagdana. Sredinom tjedna bit će iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu zraka oko 15 °C, malo nižu samo u gorskim predjelima. Osjetno će zahladiti tek krajem tjedna, kada bi se najniža temperatura zraka mogla spustiti do -4 °C u gorju te na 5 °C u Dalmaciji. Tako će plastenike s osjetljivim biljkama koje traži toplinu i dalje trebati uporno grijati.

U cijeloj zemlji najviše kiše bit će oko Božića, a manja količina može pasti i prije. Oborina će dobro doći da se obnovi zaliha vode u tlu koju će biljke koristiti ljeti. Tlo je u većem dijelu zemlje vlažno, a njegova temperatura na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 4 °C u gorju do 10 °C u Dalmaciji.

U ponedjeljak je zimski solsticij, najkraći dan u godini. Dani će se početi produljivati, minutu po minutu, a svaka minuta sunčevog svjetla je važna za cvijeće. Posebno su ovih dana tražene božićne zvijezde. One koje su uzgojili domaći proizvođači mogu potrajati i nakon Uskrsa - i već su rasprodane. Slavonski cvjećari su ove godine uspjeli uzgojiti neuobičajenu božićnu zvijezdu stablašicu, višu od 80 cm. Uzgoj ovog cvijeća počinje još u ljeto. Sadnicama je tada prevruće, pa ih treba zasjenjivati, sada im je pak prehladno, pa plastenike treba danonoćno grijati. Sve u svemu, potrebno je puno ljubavi, truda, znanja i ulaganja u svaku biljku, kao što je to naravno slučaj i u drugim granama poljoprivrede.Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.