Prvi dani zime neće opravdati njezino ime

Prvi dan zime nije joj opravdao ime, a još manje će sljedeći do Badnjaka, uz južinu i još višu temperaturu, te povremenu mjestimičnu kišu uglavnom u južnijim hrvatskim krajevima, dok će se u nizinama središnje Hrvatske, od srijede i istočne - napokon pokazati Sunce ili dijelovi nebeskog plavetnila, ponegdje nakon čak 2 tjedna oblaka, magle, rosulje...

Tijekom Badnje večeri i noći česta kiša, gdjegod i obilnija, pa i praćena grmljavinom, zatim pad temperature, mjestimice i snijeg, osobito tijekom Božića u gorskoj Hrvatskoj, gdje će se zadržavati na tlu. Probleme na Jadranu i uz njega prouzročit će i bura, većinom jaka i olujna, ponegdje vjerojatno na udare i orkanska, uz koju su mjestimice moguće i snježne pahulje, najprije na sjevernom i srednjem dijelu, a u subotu i na jugu... Tijekom vikenda još hladnije, gotovo diljem unutrašnjosti uz noćne i jutarnje temperaturne "minuse"...

U nastavku slijedi u ponedjeljak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nekima može biti zanimljiva i agrometeorološka prognoza koju za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

U utorak većinom promjenjivo i toplije, samo ponegdje uz malo kišeNo, i u utorak će se još na istoku Hrvatske zadržati pretežno oblačno i maglovito. Uz većinom slab južni vjetar, temperatura će biti uglavnom od 3 do 9 °C.

Još toplije od prosjeka bit će u središnjoj Hrvatskoj. Uz slab, u gorju i umjeren jugozapadnjak, u većini će se mjesta, nakon oblaka i magle, pojaviti sunce ili barem dijelovi nebeskog plavetnila.

Provirivanja sunca i vedrine bit će i u dijelu gorja te na sjevernom Jadranu, ali također nakon mjestimične magle. Ponegdje može pasti i vrlo malo kiše. Vjetar slab, u gorju i umjeren jugozapadni, a temperatura u gorju od 0 do 8 °C, u unutrašnjosti Istre između 7 i 11 °C, uz more od 8 °C gdjegod ujutro do 13 °C u rano poslijepodne.

Razmjerno toplo i u Dalmaciji, uz najvišu temperaturu zraka od 14 do 17 °C - kao i mirno ili samo malo valovito more - pa će uz tiho ili slab vjetar vjerojatno i dalje biti kupača. Osim oblaka, sunca, u unutrašnjosti i magle, ponegdje može biti i malo kiše.

Ni posvuda na jugu Hrvatske ne može se jamčiti sasvim suho, ali može djelomice sunčano uz slab vjetar i mirno i malo valovito more. Temperatura ujutro od 9 do 12 °C, u unutrašnjosti oko 2 °C, a najviša od 15 do 17 °C.

Do Badnjaka još toplije, uz južinu, a tijekom Božića promjena!

Iznadprosječno toplo bit će i sljedećih dana, osobito sredinom tjedna, ali na Jadranu i sve vjetrovitije, te oblačnije i kišovitije, najprije uz jačanje jugozapadnjaka i juga, a tijekom sve hladnijeg Božića, pak, uz jaku i olujnu buru, uz koju su mjestimice moguće i snježne pahulje.

I na kopnu tijekom Božića hladnije, najprije uz kišu, zatim i snijeg u većini gorja, a možda i u nekim nizinama, te uz uglavnom umjeren i jak sjevernjak i sjeveroistočnjak. Prije toga južina i osjetno toplije, uz povremenu kišu većinom u južnijim krajevima, ali u sjevernim nizinama i sunčana razdoblja, ponegdje nakon čak dva tjedna.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.