O Marku, koji prognoze više ne snima, a i o biljkama - "meteorolozima" i agrometeorološkim počecima

Teško je zamisliti drugog autora knjige "Biljke koje kazuju vrijeme" od Marka Vučetića, dipl. ing., još do poneki dan aktivnog  agrometeorologa DHMZ-a i HRT-a, a od 1. siječnja 2021. godine aktivnog umirovljenika. Većina ga zna kao višegodišnjega suradnika  - agrometeorologa u "Plodovima zemlje", a do prije nekoliko godina i "Regionalnog dnevnika", još prije i emisije "Dobro jutro, Hrvatska", gdje je agrometeorološka prognoza postojala od 2009. do 2013. godine. I upravo je tom razdoblju počela priprema za knjigu o biljkama - "vremenoslovcima".
No, znatno manje ljudi zna da je Marko suautor još jedne knjige "Vrijeme na Jadranu" - prevedene i na engleski jezik, te pisac putopisa, feljtona i kratkih priča i izvan područja meteorologije, čak i opsežnih turističkih vodiča otoka Hvara i Brača, član uredništava časopisa o vatrogastvu i magazina o moru, član strukovnih udruga Hrvatskog meteorološkog društva i Hrvatskog agrometeorološkog društva, pa još sumentor na diplomskim radnjama, autor neobičnog jednominutnog filma: "Kako vjetar čita", vrsni kuhar ribljih jela na tradicionalni način...

O povijesti agrometeorologije na HRT-u

A način na koji se vremenska prognoza s ciljem pomoći poljoprivrednicima počela emitirati u "Poljoprivrednoj emisiji" 21. 12. 1958. godine na tadašnjoj TV Zagreb bio je znatno drukčiji od današnjeg emitiranja prognoze s efektima "proširene stvarnosti". Prve prognoze za poljoprivrednike pripremale su dr. sc. Vesna Jurčec i mr. sc. Edita Lončar sve do 1963. godine, nakon čega nije bilo javnog objavljivanja agrometeorološke prognoze sve do 1988. godine, kada ju je upravo Marko Vučetić počeo objavljivati u "Gospodarskom listu". I to dvotjednu! Sve do 1999. godine.

U međuvremenu se, od 18. 3. 1990., agrometeorološka prognoza počela emitirati i u "Emisija za selo i poljoprivredu" Hrvatskog radija (HR), sve do kraja 2017. godine i odlaska u mirovinu mr. sc. Dražena Kaučića koji ju je pripremao s Markom Vučetićem, koji je pak redovito surađivao s HR-om do 2001. godine.

Marko i Dražen su od 1993. povremeno te od 10. 12. 2004. svaki tjedan postali prepoznatljiv dio "Plodova zemlje" HRT-a. Od 2015. godine - od kada se agrometeorološka prognoza 3 godine emitirala i u "Regionalnom dnevniku" - priključivale su im se i kolegice: Ivana Čavlina Tomašević, dip. ing., Petra Sviličić, mag. phys. - geophys., kratkotrajno i Diana Kuraži, mag. phys. - geophys.

O Marku na PMF-u, a i u "Plodovima...", "Dobrom jutro..."

I dok ćemo sljedećih tjedana i mjeseci u "Plodovima zemlje" gledati samo agrometeorologinje, Marka ćemo se povremeno prisjećati, kao što se on prisjeća mentorstva poznatog prof. dr. sc. Berislava Makjanića tijekom pripreme diplomskog rada "Prodor hladnog zraka 1. 1. 1979. – analiza vremena na Jadranu 1982." na Geofizičkom odsjeku PMF Sveučilišta u Zagrebu, a i početaka rada u DHMZ-u 1984. godine, te suradnje s HRT-om od 1990. godine. O tome se prisjećao i tijekom razgovora s Vlatkom Grgurićem u "oproštajnom" gostovanju u "Plodovima zemlje", vidljivima i u HRTi platformi:A i u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Marko Vučetić nedavno je govorio o nekadašnjim vremenima, ali i o budućima, te ponajviše - o posljednjoj poučnoj i edukativnoj knjizi "Biljke koje kazuju vrijeme", koju je posvetio unucima, i to:

"ne bez razloga, svojim unucima, ali i svim unucima Svijeta sa željom da čuvaju, očuvaju i sačuvaju prirodu i za svoje unuke."