Uz pojava skoro bezbroj nek' nam je sretno u novoj

Uz sve dosadašnje meteorološke rekorde i ekstreme - od kojih su mnogi vidljivi i u tradicionalnom meteopregledu 2020. godine - ovaj prosinac završava kao ponegdje rekordno topao, primjerice u Dubrovniku, a i Splitu, gdje je postao ne samo najkišovitiji 12. mjesec u godini, nego čak najkišovitiji mjesec uopće. I to ne samo u Splitu, nego i u Makarskoj i Pločama, a možda i još ponegdje. Naravno, prema još neslužbenim podacima, koje tek trebaju provjeriti i potvrditi klimatolozi DHMZ-a.

Srećom, godina završava pa neće biti novih rekorda, a možda se uskoro završi i ovo po mnogočemu nepovoljno razdoblje. No, promjenjivo u meteorološkom smislu nastavlja se i u prvim danima 2021. godine. I razmjerno toplo. Stoga će "minusi" tijekom novogodišnje noći u većini unutrašnjosti biti samo prolazni, kao i suhi dani u sjevernim kopnenim krajevima do subote. Poslije kiša posvuda, a u gorju i snijeg, koji će ponegdje padati i na Novu godinu. Na Jadranu će gotovo svakodnevno biti i kišovitije i vjetrovitije nego u većini unutrašnjosti, a osobito tijekom vikenda, kada često obilna kiša i jako jugo zaslužuju posebna upozorenja.


U nastavku slijedi u četvrtak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

I u petak oborine, utorak većinom promjenjivo i toplije, samo ponegdje uz malo kišeNa jugu Hrvatske će tijekom noći još ponegdje biti kiše, a moguća je i grmljavina. No, u petak za većinu povoljnije vrijeme, uz manje kiše i više sunčanih sati. Uz najprije buru i istočnjak, zatim jačanje juga - temperatura zraka ujutro će biti od 5 do 8 °C, a poslijepodne oko 13 °C.

Oko prosječnih vrijednosti za početak godine bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje su u noći i ujutro mogući i "minusi". Jugo će jačati pa će do večeri imati i olujne udare, uz more prijepodne malo do umjereno valovito, zatim valovitije. I pritom promjenjivo, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu mjestimičnu kišu, osobito prema večeri.

U zapadnijem će području oborina biti već u noći i prijepodne, kada će ponegdje u gorju padati i snijeg, a na sjevernom Jadranu već mjestimice može biti i obilnije kiše. Sunčanih sati malo, gdjegod i nimalo, a jugo i jugozapadnjak u jačanju pa će i dnevna temperatura biti viša nego u četvrtak. No, u noći i ujutro uz more 4 do 8 °C, a u gorju i unutrašnjosti Istre -3 do 0 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj u noći i ujutro "minusi" česti i razmjerno mali, ali za one bez krova nad glavom i grijanja - itekako osjetni. Nakon mjestimične jutarnje magle u većini će krajeva biti djelomice sunčano, uz slab do rijetko umjeren jugozapadnjak te najvišu temperaturu 8 i 9 °C.

Nakon prestanka kiše i djelomičnog razvedravanja u noći - i na istoku Hrvatske jutro će biti hladnije nego u četvrtak, ponegdje uz maglu, a tijekom dana uz sunčana razdoblja malo toplije nego posljednjeg dana 2020. godine.

I sljedećih dana promjenjivo, uz južinu, te razmjerno toplo

Razmjerno toplo za početak siječnja bit će i sljedećih dana, ali i dalje promjenjivo, uz svakodnevnu kišu u južnijim kopnenim krajevima, a od nedjelje i u sjevernijima. Početkom sljedećega tjedna u gorju je ponovno moguć snijeg.

Na Jadranu i kišovitije i vjetrovitije, osobito tijekom vikenda, kada će u mnogim mjestima biti česte i obilne kiše, a jugo jako, posebice u subotu i olujno. S njegovim slabljenjem temperatura zraka bit će u padu, osobito od ponedjeljka.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.