Hladnoća nestaje jer opaka južina nastaje

"Jutro će u utorak još biti hladno, a uz dosta sunca te jugozapadni vjetar dnevna će temperatura porasti.", najavljuje Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati, koja je vidljiva i u HRT METEO aplikaciji.

I nastavlja: "Daljnje zatopljenje slijedi od srijede, uz jačanje južine i pad tlaka. I pritom sve oblačnije, s kišom najprije na sjevernom Jadranu, te u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a od petka i drugdje, mjestimice i obilnije, posebno u područjima uz Jadran te na Jadranu, gdje su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Puhat će jugo, povremeno jako, uglavnom na otvorenom moguće i olujno, te južni i jugozapadni vjetar, a u dane vikenda moglo bi okrenuti na sjevernjak i buru."

U nastavku slijedi Mikecova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, a njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak još hladnoiako suho i barem djelomice sunčanoKrunoslav Mikec, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu barem djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom. Ujutro još hladno s temperaturom oko -5 °C ili nižom, a danju malo toplije nego u ponedjeljak, uz temperaturu oko 5 °C. Zapuhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar.

Jugozapadnjaka će biti i u središnjoj Hrvatskoj, ponegdje na udare u drugom dijelu dana moguće i jakog. Uz dosta sunca, ali i promjenljivu naoblaku, ujutro i mjestimičnu maglu, najviša će temperatura zraka biti od 5 do 7 °C. Najniža jutarnja između -7 i -3 °C. Na Banovini također bez oborina, s temperaturom ujutro između -7 i -5 °C, a danju oko 6 °C.

U gorskim područjima u noći i ujutro temperatura i niža od -10 °C. Na obali i otocima sjevernog Jadrana od -2 do 3 °C. Dnevna pak temperatura uz more između 6 i 10 °C, a u gorju od 2 do 5 °C. Zapuhat će jugozapadnjak, u gorju prema kraju dana i jak, a na moru i jugo. Veći dio dana bit će dosta sunčanih sati, no prema večeri i u noći oblačnije s mjestimičnom slabom kišom, u najvišem gorju i snijegom.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji, povremeno s umjerenom naoblakom. Bura će potpuno oslabjeti i postupno okrenuti na jugozapadnjak i jugo, uz malo do umjereno valovito more. Temperatura zraka danju viša nego u ponedjeljak, od 8 do 11 °C, u unutrašnjosti između 5 i 8 °C. Jutro podjednako hladno kao u ponedjeljak.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također bura potpuno oslabjeti te okrenuti krajem dana na jugo. Uz pretežno sunčano vrijeme najviša temperatura zraka bit će od 7 do 11 °C."

Od srijede daljnje zatopljenje, jačanje južine, ponegdje oborine...

"Od srijede sve jača južina, uz osjetan porast temperature. Negativne vrijednosti temperature u kopnenom će području izostati i u noćnim i jutarnjim satima, a dnevna će nerijetko biti viša od 10 °C. Malo je kiše moguće uglavnom u gorju te unutrašnjosti Dalmacije, a u petak su izgledi za nju povećani posvuda.

I na Jadranu u petak kišovito, mjestimice uz veću količinu oborine te lokalno izraženije pljuskove, moguće i grmljavinu. Prije toga kiša je izgledna uglavnom samo na sjevernom Jadranu. Uz to, jačat će jugo koje u četvrtak i petak može biti jako pa i olujno, te će temperatura zraka zamjetno porasti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.