Južina odmaže, ali i pomaže

U utorak započeta južina - koja će potrajati do vikenda - nekima bi mogla smetati, prouzročiti glavobolje, razdražljivost i druge tegobe pa se preporuča izbjegavanje suvišnih napora te redovito uzimanje terapije. No, mnogima će, vjerojatno ponajviše na potresom nastradalom području, južina i porast temperature donijeti i poboljšanje stanja jer će izostati hladnoća i temperaturni "minusi", koji su u prošlome tjednu gdjekad bili čak i cjelodnevni.

No, osim za siječanj iznadprosječne topline, do vikenda ćemo imati i sve češću oborinu - i to većinom kišu, najprije na Jadranu i uz njega, od petka i u sjevernijim krajevima, a već sada valja upozoriti i na veliku vjerojatnost snijega u gorju potkraj ovoga tjedna i početkom novoga.

Prije toga će čestih upozorenja biti zbog povremeno jakog pa i olujnog jugozapadnog i južnog vjetra, na Jadranu i juga, pa će osobito od četvrtka poslijepodne do subotnjeg prijepodneva biti i poplavljenih riva.

A HGSS - Hrvatska gorska služba spašavanja upozorila je i na opasnosti koje sljedećih dana prijete u gorju. Ne zanemarujte ih!


U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu djelomice sunčano i toplije, uz južinu, te ponegdje malo kiše...mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U srijedu na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano i toplije nego u utorak. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, a najviša dnevna između 9 i 11 °C.

Za siječanj iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugozapadni vjetar. I na području Banovine djelomice sunčano, ujutro uz temperaturu od 0 do 2 °C, a najvišu dnevnu između 8 i 10 °C.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u gorju i pretežno oblačno. Mjestimice će biti kiše, a ponegdje u najvišem gorju moguća je susnježica i snijeg. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, na udare mjestimice i olujan. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, na moru između 5 i 8 °C. Najviša dnevna od 4 do 7 °C, uz obalu između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, ali ponegdje može pasti i malo kiše, osobito u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno jugo, potkraj dana mjestimice i jako, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, uz obalu između 6 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom od 9 do 14 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, gdje uz povremeno umjerenu naoblaku ponegde može pasti i malo kiše. Puhat će umjereno, prema kraju dana mjestimice i jako jugo."

Sljedećih dana još toplije, uz južinu, te sve češću kišu, ponegdje i obilniju

"Do petka u unutrašnjosti jačanje južine uz zamjetan porast temperature zraka. U četvrtak malo kiše past će uglavnom u gorskim krajevima, a potkraj petka i u subotu mjestimice i obilnija kiša, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.

Na Jadranu idućih dana promjenjivo i nestabilno, ponegdje s kišom, posebice u petak i subotu i obilnijim pljuskovima. Jako i olujno jugo i južni vjetar, koji će vjerojatno najjači biti u petak - u subotu će oslabjeti.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.