Iz krajnosti u krajnost - nužna je prilagodljivost

Nakon kao rijetko kada zabilježene hladnoće u drugom siječanjskom desetodnevlju, posebice ponegdje na Jadranu, primjerice u Splitu, u ovome tjednu proživljavamo iznadprosječno visoku temperaturu, kakva se rijetko može naći u povijesti hrvatskih mjerenja ovog dijela godine, osobito mjestimice u kopnenom području, primjerice u Zagrebu, gdje je ovaj petak u Maksimiru bio najtopliji 22. siječnja u znanoj povijesti.

I dok te promjene nekom odgovaraju, neko smetaju - ovotjedna južina i toplina mnoge podsjećaju na proljeće. No uskoro će nas najprije snijeg, zatim i hladnoća, ponovno podsjetiti da smo i dalje u siječnju. No, prije novog razdoblja zimi primjerenijeg vremena - i u subotu će biti iznadprosječno toplo te osobito na Jadranu i uz njega vjetrovito i kišovito...

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u subotu razmjerno toplo, uz južinu te čestu kiša, ponegdje i obilniju...Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, te razmjerno vjetrovito i dalje iznadprosječno toplo, uz najvišu temperaturu između 13 i 15 °C. Povremena kiša moguća je uglavnom u zapadnoj Slavoniji.

U središnjoj Hrvatskoj promjenjivo, povremeno s kišom. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, pa će od jutarnjih 6 do 10 °C temperatura porasti na vrijednosti između 12 i 15 °C. I u Sisačko-moslavačkoj županiji uz umjeren jugozapadnjak povremeno će biti kiše.

Češće, mjestimice i obilnije kiše bit će u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, gdje može i zagrmjeti. Puhat će i jak, na udare olujan jugozapadnjak, na moru i južni vjetar, uz valovito i jače valovito more. Bit će iznadprosječno toplo. Potkraj dana i u noći uz pad temperature zraka u višem gorju kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg.

I na srednjem Jadranu će povremeno padati kiša, u unutrašnjosti Dalmacije lokalno i obilnija. U noći i ujutro jak i olujan južni vjetar, uz ponegdje orkanske udare, prijepodne će oslabjeti i okrenuti na jak jugozapadnjak. More u početku jače valovito i uzburkano, zatim uglavnom valovito. Temperatura zraka između 11 i 15 °C.

I na jugu Hrvatske će biti iznadprosječno toplo uz povremenu kišu, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će jak i olujan južni vjetar, poslijepodne i jugozapadni."

Sljedećih dana hladnije, najprije uz oborine, pa stabilnije

"U nedjelju i ponedjeljak u kopnenom će području padati i snijeg, i to ne samo u gorju nego i u nizinama, uz stvaranje snježnog pokrivača. Od utorka stabilnije i sunčanije, ali i osjetno hladnije.

Na Jadranu u nedjelju česta, ponegdje i obilna kiša uz jako i olujno jugo i južni vjetar, koji će na sjevernom dijelu kratkotrajno okrenuti na buru. Početkom sljedećeg tjedna još mjestimice kiša, na sjeveru moguće i malo snijega. Od utorka pretežno sunčano, ali i hladnije.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.