Upozorenja imaju pokrića - osim kiše, evo i snjegovića

Za nedjelju su stručnjaci DHMZ-a objavili još više upozorenja na opasne vremenske pojave nego za subotu - vidljive i u HRT METEO aplikaciji - i to ne "samo" zbog vjetra i kiše, nego i zbog snijega, koji će se zadržavati na podlozi - najprije u gorju, navečer i u nekim nizinama.

I tijekom hladnijeg ponedjeljka će još biti i kiše i snijega, uglavnom na Jadranu i jakog vjetra, a u utorak i srijedu stabilnije i sunčanije. No, kao i sredinom mjeseca - osjetno hladnije nego tijekom većine dana ovoga tjedna.

Temperaturnih će "minusa" diljem unutrašnjosti pa i ponegdje uz more biti i u
četvrtak, kada je velika vjerojatnost novog naoblačenja, u nastavku tjedna i zatopljenja, uz mjestimične oborine, opet češće na Jadranu i područjima uz njega...

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys. - geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju hladnije, povremeno uz kišu, ponegdje i snijeg...Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Nedjelja na istoku Hrvatske većinom oblačna s povremenom kišom, uz jugozapadni i južni vjetar. Temperatura ujutro od 4 do 7 °C, sredinom dana između 8 i 12 °C. Kasno poslijepodne i navečer zapuhat će sjeverni vjetar, uz zamjetan pad temperature te prelazak kiše u susnježicu i snijeg.

I u središnjoj Hrvatskoj navečer susnježica i snijeg, uz sjeverni vjetar i sve nižu temperaturu. Prije toga povremeno kiša te jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od 0 do 5 °C, a najviša dnevna između 6 i 9 °C.

Kiša će u snijeg najprije prelaziti u Gorskom kotaru i Lici, gdje će se do kraja dana stvarati novi snježni pokrivač, moguće i deblji, uz temperaturu zraka uglavnom od 1 do 6 °C. Na sjevernom Jadranu će biti između 7 i 12 °C. Povremeno pritom kiša, mjestimice i obilnija, uz grmljavinu. Puhat će jako jugo i jugozapadnjak, prema kraju dana bura i sjeverni vjetar.

Obilnije kiše, uz izraženije pljuskove s grmljavinom, može biti i ponegdje u Dalmaciji. Umjereno i jako, na otvorenome i olujno jugo i južni vjetar okrenut će na jugozapadni, potkraj dana sjeverni vjetar i buru. More umjereno valovito i valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura od 10 do 14 °C, u unutrašnjosti niža.

Podjednaka temperatura i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će nedjelju obilježiti kišovito vrijeme, uz lokalno izražene pljuskove. Bit će i vjetrovito, s jakim i olujnim jugom i južnim vjetrom, krajem dana jugozapadnim i sjeverozapadnim."

Početkom novoga tjedna hladnije, ponegdje još uz oborine, na moru i jak vjetar

"U prvoj polovini novog tjedna u kopnenom području zamjetno hladnije, posebno u jutarnjim satima od utorka. U ponedjeljak još mjestimice snijeg i kiša, zatim većinom suho, uz dosta sunca, ali ujutro s mjestimičnom maglom.

Na Jadranu također hladnije te od utorka suho i sunčano, s burom i sjeverozapadnjakom. U ponedjeljak još jugozapadni vjetar te povremena kiša, a na sjevernom Jadranu moguće je i malo snijega.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.