Tjedan raznih izazova, pa i temperaturnih skokova

I u od nedjelje hladniji ponedjeljak će još biti i kiše i snijega, u unutrašnjosti ponegdje i zamjetnijeg snježnog pokrivača, osobito u gorju, pri čemu valja računati i na mjestimične probleme u prometu. Susnježice i snijega bit će i mjestimice na Jadranu, gdje će nevolje nekima stvarati i vjetar - i to ne samo zbog jačine, koja će gdjekad biti i olujna, nego i zbog promjenjivog smjera - bit će i juga, oštra, lebića, a i bure i tramontane, ponegdje vjerojatno i pulenta...

I u još hladniji utorak će još na Jadranu biti često jake bure, ali diljem Hrvatske i zamjetno više sunčanih sati nego tijekom ponedjeljka, pri čemu će oborine uglavnom izostati, ali ne i jutarnji "temperaturni" minusi, možda čak i mjestimice uz more.

Većinom suho i barem djelomice sunčano bit će još i u srijedu, koja će po nekim nizinama unutrašnjosti početi maglom. Valja upozoriti i na jutarnju hladnoću, gdjegdje vjerojatno i dvoznamenaste temperaturne "minuse", zbog koje su stručnjaci DHMZ-a objavili i umjereno upozorenje na hladni val koji može djelovati na zdravlje, i koji će vjerojatno još rasprostranjeni biti u četvrtak, tijekom kojega slijedi južina, novo naoblačenje, ponegdje i oborine...

Oborine - većinom kiše - te
još zamjetnije južine i zatopljenja, uz dvoznamenkastu temperaturu zraka ne samo na Jadranu, nego i ponegdje na kopnu - vjerojatno će biti u petak i tijekom vikenda, koji bi ponegdje mogao završiti i sa snijegom, uglavnom u gorju... "Stalna na tom svijetu samo mijena jest."

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys. - geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak još kiša i snijeg, na Jadranu i jak vjetar...mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U noći i tijekom ponedjeljka u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, mjestimice sa snijegom, osobito do jutra, te ponovno potkraj dana. Snježni pokrivač vjerojatno će biti od 5 do 10 cm. Puhat će umjeren, u noći i jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, a najviša dnevna između 3 i 5 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme. Povremeno će biti susnježice i snijega, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Najmanje oborina ili uglavnom suho bit će u Podravini i Međimurju. Na Banovini većinom oblačno, povremeno sa slabim sijegom, i to u noći te u drugom dijelu ponedjeljka.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, a može biti i snijega nošenog burom. U gorju većinom oblačno sa snijegom, uz stvaranje snježnog pokrivača, i to u noći te drugom dijelu ponedjeljka. Ujutro te navečer puhat će umjerena i jaka bura, na udare i olujna. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -4 °C, uz obalu između 2 i 5 °C. Najviša dnevna od 0 do 2 °C, na moru između 7 i 9 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, uz obalu s kišom, pa i u obliku pljuskova, a u unutrašnjosti susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će umjereno i jako jugo te južni vjetar, koji će poslijepodne okretati na sjeverozapadnjak. Temperatura u unutrašnjosti od -1 do 5 °C, uz obalu jutarnja od 4 do 7 °C, a najviša dnevna između 8 i 12 °C.

I na jugu Hrvatske podjednaka temperatura, uz promjenjivo vrijeme s kišom, često i u obliku pljuskova. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar."

U utorak i srijedu većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, a od četvrtka...

"U utorak u unutrašnjosti razvedravanje, a u srijedu djelomice sunčano. U četvrtak novo naoblačenje, potkraj dana s oborinama. Jutra će biti hladna, osobito u srijedu i četvrtak.

U utorak i srijedu na Jadranu pretežno sunčano, ali i prohladno. U četvrtak promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, osobito u drugom dijelu dana. U utorak duž većeg dijela obale umjerena i jaka, na udare i olujna bura, u srijedu većinom slab sjeverozapadnjak, a u četvrtak će zapuhati jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.